Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев се надява националния план да попадне в добри ръце

Служебният премиер Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев заяви в началото на правителственото заседание, че се надява приоритетите в плана за възстановяване да бъдат продължени от следващото правителство.

"Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си така, че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин. В основата на добре развитата икономика образованието е важен фактор както по отношение на човешките ресурси, така и по възможността за иновативно развитие и развитие в посока произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност. Другите акценти са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация, технологичен, екологичен преход и декарбонизация по отношение на енергетиката и селското стопанство, което е основополагащ елемент от базата за осигуряване на нашия живот“, добави Янев.

Премиерът изтъкна също и въздействието на плана върху решаването на демографските проблеми на България.

"Нека не забравяме, че една друга криза, която не споменаваме много често, но тя е част от ежедневието ни, така наречената демографска криза, за която решенията са трудни, дългосрочни, но едно от тези решения е именно развитата икономика. Такава икономика ще предоставя добре платени работни места и това ще е една предпоставка за българите в чужбина да се върнат в родината, особено младите, които са в състояние да подобрят демографската картина в страната, допълни премиерът.

Премиерът напомни, че служебното правителство направи промени и преструктуриране в националния план за възстановяване, който вече е публикуван за обществено обсъждане и изрази надежда в близките дни да има възможност екипът на Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства, да го обсъди с партиите в парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във