Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев пред посланика на Русия: Искаме равнопоставени отношения

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Снимка: Министерски съвет

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Във фокуса на разговора бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа.

В рамките на срещата премиерът Янев подчерта, че България желае да развива отношения с Русия, базирани на равнопоставен политически диалог и конструктивно сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес. В този контекст посланик Митрофанова приветства развитието на прагматични икономически проекти от общ интерес и полза за двете страни. 

В хода на разговора бе обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни.

В последната година отношенията между двете страни са обтегнати. В края на април България обяви пореден руски дипломат за персона нон грата, след като преди това прокуратурата съобщи, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване.  Те са имали връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Само за година и половина България изгони общо 7 руски дипломати – предишните по обвинение, че са шпионирали у нас. 

В отговор на българското решение Москва изгони Николай Панайотов, първи секретар на консулската ни служба към посолството в Москва и Чавдар Христозов, първи секретар на службата по търговско-икономическите въпроси.

През май руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата още един български дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във