Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев пожела успех на Николов и призова да има стабилно управление

Служебният министър-председател Стефан Янев пожела успех на кандидат-премиера на "Има такъв народ" Пламен Николов и отново призова политическите сили да намерят начин за съставяне на стабилно правителство. Като алтернатива Янев видя някакъв вид задълбочаване на политическата криза и поява на междуинституционална криза.

"Пожелавам му да има качества и нервите да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична и личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна. Важно е дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство и този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи", заяви служебният премиер, който е е гост на 18-ото гайдарско надсвирване на Илинденския събор в село Гела.

Стефан Янев изрази надежда народните представители в парламента да намерят в себе си и помежду си сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси и мнозинства, така че да има стабилно управление. 

Междувременно премиерът в първото служебно правителство, назначено от президента Радев - проф, Огнян Герджиков, изрази очаквания да има редовен кабинет, който да изкара поне година.

Проф. Герджиков уточни, че не познава кандидата за премиер Пламен Николов, но на пръв поглед му се струва, че той има качества за поста.

„Важно е кои хора ще бъдат около него. Те имат не по-малко значение от премиера. Ако се обгради от качествени хора, ще успее“, смята бившият служебен министър-председател.

Относно приоритетите, които обяви Николов, сред които и мажоритарна избирателна система, Герджиков коментира така: „Имам резерви към чисти мажоритарни избори – това ще е грешка. Смесената система е много по-разумна и би дала по-добри резултати. Чиста мажоритарна система ще е непремерен ход, който крие много рискове“.

Според него около избора на кабинет с мандата на ИТН ще се обединят всички партии без ГЕРБ, като ДПС също е под въпрос.

„Теоретично е възможно и без споразумение, но опитът показва, че такива правителства нямат дълъг живот, дано практиката ме опровергае“, уточни Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във