Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев очаква от партиите коалиционно споразумение

Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев.

"В политическото говорене думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание, например "обединение". Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата "коалиция" до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", заяви Янев.

Той отбеляза, че парламентарно представените политически сили са припознали призивите за диалог, ефективност, политическа комуникация и смислени политически действия и взаимодействия. "Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство. Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика както в сферата на образованието, така и в борбата с корупцията, необходимостта от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимостта от спешни и адекватни мерки за борба с демографска криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората."

Служебният премиер подчерта, че е време да се премине от политическо говорене към реални действия: "Именно в това ще проличи отговорността и готовността на политическите сили да работят в обществен интерес и в интерес на България. В тази готовност и тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение."
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във