Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев: Няма промяна в българската позиция за Северна Македония

Няма промяна в българската позиция, няма нещо, което обществеността да не знае. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос на "Има такъв народ" по време на блицконтрола в Народното събрание.

Янев посочи, че в сряда, на заседанието на Министерския съвет, са приели позиция, която ще бъде представена на Съвета "Общи въпроси" през следващата седмица в Брюксел. "Това, което наблюдаваме - медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят", каза премиерът.

Той подчерта, че позицията на България за Република Северна Македония и за целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще. И България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще. Факт е, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията, отбеляза Янев.

Министър-председателят каза още, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки. Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от РСМ, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с ЕС.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във