Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев: Няма национална позиция за конфликта в Украйна

България е против „ескалирането на военните мерки“, преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, цитиран от БНТ.

„Считаме за контрапродуктивно на този етап ескалирането на военни мерки по източния фланг на Алианса, преди да бъдат използвани всички останали дипломатически средства за деескалация на напрежението на границите на Украйна с Руската Федерация“, заявява Янев в отговор на парламентарен въпрос относно възможността за разполагането на допълнителни военни части на територията на България и изпълнението на съюзните ангажименти в рамките на плановете за „засилено предно присъствие“ по източния фланг на Алианса.

Янев подчертава, че политическото и военното ръководство на МО следи развитието на обстановката, използвайки всички канали за информация в съюзен и национален формат. Извършват се всички необходими дейности за анализ и оценка на обстановката. Участваме активно в консултациите на всички нива в НАТО.

„При необходимост, породена от промяна в средата и ескалация на обстановката, Министерството на отбраната ще предложи на Министерски съвет опции за вземане на решения от компетентните български власти, включително и от Народно събрание“, посочва още министърът на отбраната.

На въпроса каква е официалната позиция на Министерството на отбраната като елемент от общата политика на Министерски съвет, относно непосредствените рискове за България, произтичащи от агресивните действия на Русия в региона, Стефан Янев отговаря следното:

„Следва да подчертая, че към момента не съществува национална позиция, приета от Министерски съвет, тъй като към момента вариантите за отговор на НАТО по нарастващото напрежение по границите Украйна с Русия се обсъждат на военно-техническо ниво. Евентуално окончателно съюзно решение ще изисква официална позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този процес.

Министерството на отбраната разглежда нарушения баланс на силите в Черно море, засиленото военно присъствие и военни учения на Русия по границата с Украйна, продължаващата милитаризация на незаконно анексирания Кримски полуостров от страна Русия, както и нарушаването на свободата на корабоплаване в района на Керченския проток и Азовско море като сериозни фактори, които влошават средата за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във