Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев: Недопустимо е партия да отказва да говори с избирателите си

Недопустимо е в една демокрация политическа партия да отказва да комуникира с избирателите си. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Това заяви служебният премиер Стефан Янев преди началото на редовното правителствено заседание. "Недопустимо е да отказваш и да отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение", допълни той.

"Резултатите от изборите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация. Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важна за нас. Тя е реалното мерило за това дали сме се справили и дали сме свършили работата си", отбеляза Янев.

Той благодари на всички отговорни институции, които са били ангажирани с подготовката и провеждането на изборите. "Смятам, че до голяма степен успяхме да изпълним основните си задачи и да опровергаем страховете и критиките, свързани с машинния вот", добави министър-председателят, като отчете, че изборният ден е преминал спокойно, с минимум напрежение и констатирани проблеми.

Служебният премиер посочи, че са били осигурени и нормални условия за работа на секционните избирателни комисии. А правоохранителните органи са действали решително и ефективно за предотвратяване на купуването на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес.

"Не мога да не отбележа няколко обезпокоителни явления около изборния процес. Констатираме изключително ниска избирателна активност, която едва ли се дължи единствено на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Нееднокатно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани в участие в демократичния процес", подчерта Янев. По думите му политическите сили е трябвало да насочат повече усилия в дебати, вместо да критикуват работата на служебното правителство.

"Подчертавах колко е важно да има ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство. Политиката не е за бюрократи или технократи – политиката е за политици", изтъкна министър-председателят. Според него липсата на ясна политическа визия какво, защо и как трябва да се случи е вече реалност. "Не можем да си позволим за пореден път да разочароваме българските граждани. Това може да доведе до още по-категоричен отказ от участие в политическия живот", допълни той.

"Потвърди се тезата, че българските граждани търсят нов политически елит, лидер, търсят визионерите. Считам, че е нужна промяна, чрез която да се отговори на очакванията на българското общество. Промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите, да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи. Страната ни се нуждае от нова перспектива, от широк консенсус", отбеляза премиерът.

"Нашата борба за връщането на доверието на българските граждани минава през ефективна бора с корупцията – процес, за който си даваме сметка, че ще бъде труден и дълъг. За да имаме бъдеще като нация и държава, за да имат перспектива нашите деца, сме длъжни да се справим с този проблем. Време да направим институциите работещи", изтъкна още Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във