Банкеръ Daily

Общество и политика

Яне Янев: Проектът на ГЕРБ за нова Конституция е изключително семпъл и повърхностен

Рестарт може да се случи само чрез нов основен закон. Това, което са представили от ГЕРБ като проект, смятам, че е по-скоро, за да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура. Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че, ако само заради тези текстове искат нова Конституция, ми се струва нелепо. Проблемите в сега действащата Конституция са страшно много - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана.Това каза за БНР ексдепутатът от РЗС и бивш съветник на премиера Борисов по въпросите за противодействие на корупцията Яне Янев, сега общински съветник, който от години призовава за свикването на Велико народно събрание и нова конституция. Според него настоящият проект е „изключително семпъл и повърхностен и аз смятам, че чрез него ГЕРБ целят да се предизвика дискусия, за да може да се работи по един солиден и истински проект“:

"На практика, за 30 години по посттоталитарната Конституция роди серийно производство скандали, институционални и легитимационни кризи. Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ", посочи той.

„Има и наши текстове, които са заимствани, но в България политическото плагиатство е нещо сякаш нормално през последните 30 години и затова няма да  изпадаме в подробности“, изтъкна Янев. Според него "неща, които целият народ одобрява, в проекта на ГЕРБ не съществуват“.

„Примерно принципът за мандатност! Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители! По отношение на конституирането на изпълнителната власт, няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем, както е в нашата Конструкция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители"!, коментира още Янев.

По думите му за самата партия ГЕРБ най-оздравителният процес би бил да отиде в опозиция и да види вътрешните си проблеми и проблемите на държавата от опозиционна гледна точка. Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка. „Не бих го посъветвал за нищо, защото той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в държавата през последните 10 и повече години“, отбеляза Янев. Според него премиерът не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради основния закон в страната.

„Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази Конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система. Според вас може ли да се търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони?", попита Яне Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във