Банкеръ Daily

Общество и политика

Яне Янев пак влиза във „фазата“ - сигнали до прокуратурата

S 250 1eca0c93 97f8 46bf afcf ba98d5d1a439

Бившият борец срещу корупцията в Народното събрание и настоящ общински съветник в Сандански Яне Янев отново влезе във фаза „сигнали“ до прокуратурата.

Янев и съпратийците му от партията със заглъхващи функции Ред, законност и справедливост ( РЗС) отдавна са вдигнали мерника на кмета на южния град Кирил Котев. След като беше въвлечен в скандала с къщата за гости на бившия заместник министър на икономиката Александър Манолов, този път в Отворено писмо  до медиите хората на Янев  изваждат на показ  данни за закононарушения във връзка с вандалска сеч на вековни дървета.

"В моя роден град Сандански е извършена вандалска сеч на вековни дървета, предимно от видовете източен чинар и явор. Отрязани са над 100 защитени от закона чинари и явори с диаметър от половин до един метър и неизвестено количество по-млади дървета, всички по поречието на река Санданска Бистрица, от 4-ти километър до село Лиляново. Изрязани са преди няколко месеца, но дънерите още лежат край речното корито като трупове след война", се посочва в сигнала, подписан от Янев и адресиран  до  Окръжна прокуратура в Благоевград .

В него се казва още, че активистите от РЗС са направили собствено проучване и са установили, че „ общината прехвърля топката с отговорността в полето на Басейнова дирекция и Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ). Янев твърди, че от личен разговор между него и  „лице, участвало в подготовката по изсичането на вековните дървета, със сигурност стана ясно, че кметът на община Сандански Кирил Котев лично е изпращал Ивайло Паров, представящ се за лесничей на общината, да маркира трупите", съобщава лидера на партията, която от години се обявява за борец с недъзите на управлението на обществото.

Янев предупреждава, че е наясно , че след като сигналът му стане  публично достояние, „ще започнат какви ли не оправдания, но фактът си е факт, вижда се най-добре на терен, но и от снимките, които Ви изпращам, можете да се ориентирате“.

Той настоява  за незабавна намеса на компетентните институции, като се аргументира, че гората по бреговете на Санданска Бистрица е белият дроб на града. Според него „злосторниците заслужават присъди като за отнет човешки живот“.

Веднага след това от кабинета на кмета Кирил Котев информираха, че няма нарушения по предходен сигнал, свързан с незаконно строителство в парк "Свети Врач".

"Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014-а – по време на управление на предходния градоначалник", се сочи в прес-съобщението на общината.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във