Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов предлага да се закрие специализираното правосъдие

Екипът на служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предлага да бъдат закрити Специализираният съд и прокуратура. Предложението последва анализ на министерството за спецправосъдието от създаването му досега. Анализът е показал, че голяма част от делата срещу организирани престъпни групи, гледани от спецсъда, всъщност са приключили с осъдителни присъди само за вторичните престъпления, иначе подсъдни на районни съдилища. "Днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи и два анализа - за специализираните съд и прокуратура и за оптимизация на съдебната" каза правосъдният министър.

Ръководствата на двете специализирани съдилища се оплакали от прекаленото разширяване на кръга от престъпления, подсъдни от спецсъда.

Предложението е да се запазят добрите страни на спецправосъдието, без това да изисква продължаването на дейността на тези структури. Да се огледа кои престъпления точно да бъдат подсъдни на специализираното правосъдие, а то да се осъществява в пет центъра в страната. Това са петте апелативни района – София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Окръжните съдилища там да бъдат първата инстанция, а апелативните да са втората. А третата да е Върховният касационен съд.

Янаки Стоилов очаква, когато започне обсъждането на законопроекта в тази посока, внесен от "Демократична България", да бъдат взети под внимание именно тези предложения на правосъдното министерство. 

Той коментира и темата за Бюрото за защита на свидетели, заради което беше повикан за изслушване главният прокурор Иван Гешев. Според министъра то трябва да се върне към първоначалната си функция, каквато е била през 2014 г. – да защитава свидетели.  Служебният министър се надява и след решение на Конституционния съд по тази материя да има окончателно решение на законодателя. 

Министерство на правосъдието ще внесе и предложение за промени в Закона за българското гражданство, така че да отпадне т. нар. инвестиционно гражданство, като е изпратено искане до ДАНС да направи проверка на гражданството, издадено на основание инвестиции в България през последните няколко години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във