Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов организира дискусия за реформата на съдебната карта

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов организира в понеделник широка обществена дискусия за реформата на съдебната карта. Поканени са представители на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и на юридически и професионални организации, които биха били засегнати от тази реформа.

Предлаганият модел, част от който е и закриването на районни съдилища, предизвика напрежение сред адвокати, съдии и местни общности. Имаше и протести.

Обявявайки намерението си да чуе всички гледни точки, Стоилов беше категоричен, че съдебната карта не е ведомствен въпрос.

„Защото той засяга подсъдността, засяга достъпа и ефективността на правосъдието. Той по същество премахва Районния съд като основен първоинстанционен съд. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено, комплексно и те не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени. Моят призив ще бъде на тази дискусия на този въпрос да не се гледа просто като на изпълнението на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдие“, обясни правосъдният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във