Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов очаква по-активно участие на президента

Янаки Стоилов

Президентът може да изиграе много по-голяма роля от номиналната, смята Янаки Стоилов от БСП. Той очерта два варианта за действие пред Румен Радев в предстоящото свикване на новия парламент и раздаването на мандатите.

„Може последователно да свика на бързи консултации всяка една от партиите в парламента. Това ще отнеме около три дни и ще може да се ориентира какви са възможностите за сформиране на правителство“, каза Стоилов пред Би Ти Ви и добави, че ако Радев постъпи така, по този начин той ще съдейства на парламента да се направи опит за сформиране на правителство.

„Ако се започне формалната процедура, тази дейност е оставена само на отделните партии. Видяхме каква позиция заеха те“, каза Стоилов.

„Вече виждаме, че тези, които спечелиха изборите, макар и с недостатъчно, искат и са готови, но не могат да направят правителство. Следващите вероятно могат да получат подкрепа, но не е сигурно, че искат такава“, каза още Стоилов.

Стоилов беше един от членовете на Левицата, поискали оставката на Корнелия Нинова след ниските резултати на партията на парламентарните избори на 4 април.

„Аз заявих моята позиция, че при такава тежка загуба има солидарна отговорност. Аз поех моята, тази отговорност се отнася до всички, не изключва и председателя“, каза Стоилов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във