Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов: Няма големи шансове този ВСС да освободи Гешев

"Не смятам, че шансовете са големи този състав на Висшия съдебен съвет да освободи главния прокурор Иван Гешев. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който е автор на предложението за освобождаване на Гешев.

"Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС - да покажат дали са самостоятелни, дали те са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС", каза Стоилов пред БНТ.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет институционално, трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос, посочи правосъдният министър. "Институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде само алтернативно", коментира служебният министър на правосъдието.

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор", уточни Стоилов. И добави, че не е посредник на вътрешния министър Бойко Рашков и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

Предложението на правосъдния министър за освобождаване на обвинител номер едно се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него. В сигнала се описват нарушенията на Гешев. Сред тях са разгласяване на материали от дела, нахлуването в президентството на Бюрото по защита, неизяснените докрай случаи, свързани с бившия премиер Бойко Борисов - къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче, списъкът с 38 магистрати и политици, притежаващи имоти и сметки в чужбина.

"Изправен съм пред алтернативата или искането да стои при мен, или да го представя на ВСС. Заедно с представянето на ВСС съм сметнал, че трябва да се извадят основните мотиви, без да се визират самите факти в придружаващата информация", уточни Стоилов. Той обърна внимание, че не е съдия, но е единственият министър, който пряко работи със съдебната власт чрез ВСС.

"Аз не съм се опитвал да препредавам информацията, която е предоставена от министъра на вътрешните работи. Посочил съм няколко основания, за които се съдържат позовавания в информацията на вътрешния министър, тя е около 10 страници, но със 100 страници приложения, които проследяват множество от събитията, развили се през миналата година - летните и есенните месеци", обяви правосъдният министър.

"Трябва да е ясно, че сме изправени пред една преценка, която съответства на основание на Конституцията, защото Конституцията наред с обективните причини, които могат да доведат до оставка на магистрати, включително на ръководителите във ВСС допуска две други основания - едното е, ако бъде извършено престъпление, а другото е, ако има тежко нарушение или системно неизпълнение на техните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Тази преценка е колкото правна, толкова и морална. Ние не сме изправени пред някакво формално юридическо съответствие", поясни Стоилов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във