Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов напусна БСП

"За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. Президентът Румен Радев е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен." Това заяви бившият служебен правосъден министър Янаки Стоилов, който бе назначен преди дни за конституционен съдия.

Стоилов обяви пред Нова телевизия, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност. 

Бившият правосъден министър подчерта, че нападките, отправени от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързани с решението за гражданството на Кирил Петков, не трябва да остават без последствия: "По отношение на делото за гражданството на Петков – може да се види становището, което аз съм дал като министър на правосъдието. Там, след направените справки, е дадена цялата налична информация." По думите му единственото сложно в този конкретен казус не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението. "Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание Конституционният съд да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение", подчерта Стоилов.

Според него актовете на Министерския съвет няма да бъдат засегнати. "Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли", обясни ексминистърът.

Стоилов е на мнение, че след изборите ще бъде съставен редовен кабинет. "Този път ми се струва, че е по-висока вероятността да се сформира правителство", смята той.  Според юриста ако трети път не може да бъде излъчено редовно правителство, ще бъде създаден сериозен конституционен проблем. "Надявам се, че отговорността на партиите, на политиците ще бъде на ниво", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във