Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов иска проверка как се разпределят делата в СГС

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов смята, че трябва да се провери  как се разпределят делата в Софийския градски съд. Стоилов съобщи, че ще изпрати съответния сигнал до съда. 

"Съдът е независим в своите решения, но ние ще отправим сигнал за това да се види до каква степен е ефективно прилагано случайното разпределение на тези дела, защото твърде ограничен е кръгът на хората, измежду които се прави подборът. По същество поставя под съмнение самия случаен подбор, а другото е вече въпрос на решенията, които взимат различните съдебни инстанции. При всички случаи аз призовавам тази практика да бъде уеднаквена", каза Стоилов в Пловдив, цитиран от БНР.

Претенции към решенията на СГС имат министрите от служебното правителство Кирил Петков и Виолета Комитова. По-конкретно техните упреци са към съдия Мария Вранеску.

Строителният министър Виолета Комитова изброи "четири намеси на Мария Вранеску" при опит да се сменят ръководствата в държавни структури. Комитова посочи, че съдия Вранеску е спирала вписванията на новите ръководства на Александровска болница, Българската банка за развитие и два пъти на управата на "Автомагистрали". Петков на свой ред обвини съдийката, че е с определението си е нарушила Закона за кредитните институции, защото "актовете на БНБ не могат да бъдат спирани".

Оказва се, че съдия Мария Вранеску от Софийския градски съд е отказала да впише новите ръководства на Българската банка за развитие и “Автомагистрали” заради насрещни искове от вече освободените им шефове. В определенията си съдийката се позовава на чл. 536, ал. 1, т.1 от Гражданския процесуален кодекс, който гласи, че “охранителното производство се спира, когато има дело относно правоотношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт".

По-рано Съюзът на съдиите в България взе отношение по случая. Според съсловната организация в изказванията си двамата министри са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че съдия Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делото.

От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да "поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във