Банкеръ Daily

Общество и политика

Янаки Стоилов: Да не се окаже, че старите интереси са с ново представителство

Янаки Стоилов

Правосъдният министър Янаки Стоилов се надява с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство“. За съжаление, гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“. 

„Нашият вариант може да се разглежда като балансиран, защото той попада във формулата специализирано правосъдие без специализиран съд“, поясни Стоилов пред БНР по темата за закриването на специализираните съдилища.

Според Стоилов това означава, че положителните резултати от тази дейност могат да бъдат използвани и продължени, в същото време тези структури се закриват и за да се избегнат местни зависимости и да се осигури действителна специализация, в седалищата на сегашните апелативни съдилища – на окръжно и апелативно ниво, следва да се обособят по пет специализирани отдела и пет специализирани отделения, така че повечето от хората, извършвали до момента тази дейност, да продължат да го правят.

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допуска за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор, смята Янаки Стоилов.

„Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от Съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите.“

На 2 август  гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет, с което беше обявено за недопустимо искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

От организацията искат решението да бъде върнато на съдебните кадровици и те да се произнесат по същество по искането Стоилов, обясни адвокатът на "Боец" Пламен Кирилов.

"Тази наша жалба е една провокация към институцията Върховен Административен съд, за да видим дали ще уважи правото на намеса на едно гражданско сдружение в работата на държавните институции", посочи той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във