Банкеръ Weekly

Общество и политика

Янаки Ганчев иска да е евродепутат, но няма да е политик

Единият от лидерите на февруарските протести Янаки Ганчев се закани да влезе в Европарламента. Това бе обявено на пресконференция за началото на кампaнията. Кандидатурата му се издига от инициативен комитет ,,Народен блок”, а участието му ще бъде мажоритарно.

Ганчев изрази готовност да помогне за кандидатурите на други инициативни комитети и добави: „Нямам партия и не искам да бъда политик. Влизам в тази кампания не като политик“. Той представи кандидатурата си със следните думи: „Най-голямото ми предимство е че през тази година, която мина, съм втория най-лош човек за двама политически лидери. Това са Борисов и Станишев“. Кандидатът за евродепутат допълни още, че през мажоритарният избор се противопоставя на „политическата матрица, която ни управлява 24 години“.

Ганчев не пропусна да отправи нападки срещу българските институции. Главното му възмущение бе по повод изпратено „Възвание“ от 1 март 2013 г. в Президентството, за което все още той не е получил отговор от администрацията. Една от точките е за искане на финансова помощ за населението в България. След липсата на реакция от Плевналиев, е била изпратена „Петиция“ до председателя на Европейската комисия. От там обаче почти година по-късно отговор има – от 12 февруари тази година, документа чака да бъде разгледан. „Нашето президентство започна да създава едни смешни граждански организации, в които вкарваше български милиардери да представляват народа, нас - хората от улицата“, така Ганчев изказа възмущението си от липсата на внимание и дори нарече Росен Плевналиев „марионетка на олигарсите“.

Председателят на Граждански форум „Промяна“ Георги Георгиев обясни причините за миналогодишните февруарски протести, в които Ганчев бе от водещите лица: „Омръзна ни 24-годишният преход, през който всяко едно правителство гласуваше закони, които подкрепят монополите и тяхното ограбване от българското население“. Бъдещият евродепутат се похвали още и с дейното си участие през 2010 г. срещу мобилните оператори и резултатът - 23 изменения в Закона за електронните съобщения. Автобиографията му бе допълнена и от спирането на търговското споразумение АКТА през 2012 година.

Водещият на предаването „Клепало на промяната“ обясни и причините за изборът си на типа участие: „Избрах мажоритарното участие, защото последните 12 години, като представител на гражданския сектор, не съм получил финансова помощ нито от държавата, нито от партиите“.

„Келипирът ми е е този, че съм се питам много пъти „Няма ли някой да направи нещо за този народ“ и тогава разбрах, че аз мога да бъда един от носителите на промяната“, така Ганчев обясни „изгодата“ от действията си.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във