Банкеръ Daily

Общество и политика

И здравните инспектори на протест за по-високи заплати

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес (26 август) на протест за по-високи заплати. Настояването им за увеличаване на доходите е подкрепено от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Регионалните съвети на конфедерацията се присъединиха към протестиращите в Шумен, Варна, Разград, Стара Загора, Благоевград, Дупница и Враца.

На много места в страната работещите заявиха исканията си и с плакатите и посланията от националната протестна кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”.

От КНСБ настояват за вдигане на доходите най-малко с размера на инфлацията, която на годишна база за месец август е близо 18 процента. За работещите в бюджетната сфера, които не са получили никакво увеличение на възнагражденията си през тази година, конфедерацията иска до края на 2022 година в бюджета да бъдат заделени 140 млн. лева.

Пред сградите на здравните инспекции служителите обясниха, че работата им е много, а възнагражденията – ниски. Те настояват за увеличение на заплатите със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на служители, които са на една и съща длъжност.

“Две години заплатите в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс. Един здравен инспектор взима 900 лева, хората с основание са демотивирани. Чакахме, проявихме разбиране, но търпението ни се изчерпа”, заяви синдикалният лидер на КНСБ в РЗИ-Благоевград Валентина Георгиева.

Ако до края на седмицата няма отговор от изпълнителната власт, служителите от РЗИ обявиха, че ще пристъпят към протест пред здравното министерство.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във