Банкеръ Weekly

Общество и политика

И ЗАМИРИСВА НА... ВАКАНЦИЯ

Ваканционно настроение наляга борсата от миналата седмица. Шефът на БФБ-София Георги Драйчев обяви официално, че борсата няма да почива през лятото заради огромните заявки за сделки, но обемите, разменени на последните борсови сесии, намаляха. За периода 3-7 август на пода бяха сключени сделки само по 113 позиции - с 25-30 по-малко от обичайното. Това обаче не повлия на ценовите нива на търгуваните на борсата акции - те останаха относително стабилни в сравнение с предишните пет борсови сесии. Индексът на тридесетте най-търгувани дружества УОРБЪРГ се понижи само с 0.88%, а акциите на предприятията, влизащи в категорията на Blue-chips, увеличиха стойността си с 0.74 процента.


Най-много поскъпнаха през миналата седмица акциите на предприятията от металообработването - 31.60 процента. Сред фаворитите в този отрасъл бяха книжата на Алумина, които през последните пет борсови сесии поскъпнаха с 55.66% и достигнаха средна цена от 19 457 лв. за акция.


С близо 28% се покачи стойността и на книжата на предприятията, произвеждащи изкуствени торове. Най-сериозно тази тенденция пролича в сделките с акции на Агрополихим. През изминалите пет борсови сесии бяха продадени 1564 акции от девненската фирма при средна цена от 26 532 лв. - с 88.17% повече от предходната седмица.


На сравнително голям интерес се радваха и книжата от фармацевтичната промишленост. Увеличението на цените при тях обаче беше най-незначително - само 1.43 процента.


Акциите на Антибиотик и Медика се търгуваха през седмицата средно по около 24 000 лв. всяка.


Най-голямото разочарование за последните пет борсови сесии поднесоха малко изненадващо книжата на дружества от туристическия бранш. Цените на търгуваните на борсовия под акции на Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг през миналата седмица се обезцениха средно с около 19%, а регистрираните обеми с тях бяха почти символични.


Най-впечатляващи на борсата бяха сделките с книжата на Вит - Плевен, и хасковското ЗММ. Пакетът от 32 261 акции на плевенския завод, продадени миналата седмица за 2895 лв. всяка отново смениха собственика си - този път срещу 1825 лв. за акция, което прави печалба за посредника от близо 35 млн. лева. Търговията с книжа на ЗММ - Хасково, също раздвижи борсовите среди. През миналата седмица бяха продадени 39 339 броя от тях при цени от 9121 до 13 750 лева. Само преди десетина дни тези книжа вървяха по 1500 лв. за акция.


Официалният пазар втора седмица отбелязва забележително оживление. След като за периода 27-31 юли не бе продадена нито една акция на Елкабел, през последните пет борсови сесии бяха изтъргувани 42 162 книги на дружеството. Сделките се сключваха при цена около 19 000 лв. за акция, която е с близо 13% по-ниска от последните регистрирани продажби на книжа от бургаското предприятие.


При подчертан интерес на официалния пазар през седмицата се продаваха книжата и на другите два бивши приватизационни фонда - Доверие и Петрол. Общо 20 748 акции на Доверие - Обединен холдинг смениха собственика си при средна цена от 4700 лева. С 4.71% паднаха цените на книжата на Петрол Холдинг груп, като за последните няколко борсови сесии бяха продадени 12 291 от при средна цена от 2800 лева.


От днес на официалния пазар на борсата (сегмент С) се появяват и книжата на индустриален холдинг България и Химмаш, Хасково - второто предприятие след Елкабел, 60% от чийто капитал ще се приватизират чрез борсата. Определената минимална цена за акция е 3000 лева.


В скоро време се очаква да се пристъпи и към раздържавяването на Краностроене - Айтос, ЗИТ - София, и месокомбината в Казанлък, като на официалната борса ще бъдат предложени между 10 и 33% от броя на акциите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във