Банкеръ Weekly

Общество и политика

И ЗАКОНЪТ Е РЕСПЕКТИРАН ОТ ЦАРЯ ПОЛИТИК

Рядко магистратите са действали толкова бързо при издаването на сертификат на нова политическа сила, както на Национално движение Симеон II (НДСВ). Заседанието на съда започна в 9.30 ч. сутринта на 20 април и приключи за около десетина минути. Симеон II бе представляван в съдебната зала от адвокатите на движението Пламен Панайотов и Тодор Божинов. Според чл.9 от Закона за адвокатурата обаче, Пламен Панайотов не бе допуснат като защитник, тъй като заради преподавателския си статут няма право да е практикуващ адвокат. Теоретикът се беше подготвил за този казус и за да не забави процедурата, бе довел колегата си Тодор Божинов.
Това на практика се оказа единствената интрига по делото. Веднага след отстраняването на проблема съдиите решиха, че нямат възражения по устава и процедурата на учредяването на движението и приеха, че делото е изяснено от фактическа страна. Съдия Таня Райковска увери, че съдът ще се произнесе по него в срок до 10 май. От движението обаче внесоха молба магистратите да се произнесат и впишат решението си в регистъра още до края на същия ден. До редакционното приключване на броя съдът все още не беше оповестил решението си. Вестник БАНКЕРЪ обаче научи, че е възможно, ако то дори бъде взето чак в понеделник, да се впише в регистъра с петъчната дата.
Причина за бързането на царедворците е, че новата партия може да бъде регистрирана за участие в изборите най-късно до 2 май. Преди това обаче е необходимо съдебното решение да е излязло в Държавен вестник. А поради почивните дни около първомайските празници всеки спечелен или загубен ден и час може да се окаже фатален за вместването на движението в срока.
Вече в коридорите на Софийския градски съд главният секретар на царската формация Пламен Панайотов коментира пред медиите, че ще бъде направено всичко възможно НДСВ да се регистрира навреме в Централната избирателна комисия.
Той заплаши, че ако съдиите си позволят да не регистрират движението, царят изобщо нямало да търси други начини да участва в изборите, а щял да се оттегли.
Последния влак се опитват да хванат и хората на Христо Бисеров и Христо Иванов. Делата за регистрацията на Консервативен съюз ЕКИП на сините отцепници и БББ, който Христо Иванов отмъкна под носа на Жорж Ганчев, също бяха гледани на 20 април. Въпреки че не се разбра да е представил специална молба за ускоряване на процедурата, Бисеров не изглеждаше притеснен, че регистрацията му може да се забави. Но най-щастлив като че ли беше Христо Иванов, който всъщност окончателно реши в своя полза спора с името БББ.
По-рано през седмицата беше обявен мениджърът на царската организация - живеещият в САЩ Николай Маринов, макар че според някои медии за това място се гласял политологът Емил Кошлуков. Заместник на главния ръководител от Ню Йорк ще е професорът по право от Софийския университет Георги Петканов. Другият заместник на Маринов е емигрантът в Париж Андрей Гурковски. Журналистката от БНТ Цветелина Узунова пък бе обявена в сряда за прессекретар на движението.
Столичният кмет Стефан Софиянски заяви в интервю за в.Новинар, а след това и за Медиапул, че не е канен от царя за премиер, но не отрече възможността да заеме високия пост. Няколко дни по-късно в прогнозите за евентуален приемник на Иван Костов се включи и в. 168 часа. Той заложи на бившия шеф на БУЛБАНК Чавдар Кънчев, който според седмичника вече бил избран от царя. Кънчев обаче нито потвърдил, нито отрекъл прогнозата на журналистите.
Седмица по-рано в. Труд излезе с твърдението, че Симеон си е харесал и вътрешен министър. Изборът му паднал върху някогашния главен секретар на МВР Божидар Попов.
В политическите кулоари усилено се коментира и за възможността въпреки всички опити за дистанциране, които царят направи досега, в крайна сметка хора като Христо Бисеров, Богомил Бонев и Ренета Инджова все пак да бъдат поканени в листите на монарха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във