Банкеръ Daily

Общество и политика

И втората от 14-те къщи за гости се оказа изрядна

Земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят и не откриха несъответствия, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Това е втората от обявените в петък от министър Десислава Танева 14 проверки на проекти.

Представители на Държавен фонд "Земеделие" и на Министерството на земеделието посетиха хотел в село Гургулят, чиито кандидат е подал проектно предложение чрез Местна инициативна група Сливница-Драгоман. Искането е за финансиране на проект "Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)" по "Програма за развитие на селските райони" (2014-2020 г.). Собственикът иска субсидия за 58 157 лв. за осигуряване на този водогреен котел.

Провереният хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

След проверката Стефан Спасов, началник на отдел "Водено от общностите местно развитие" към министерството, обяви, че след построяването през 2008 г. обектът функционира, като предоставя туристически услуги.

Хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, където са обявени цените и формата за резервация. Сайтът на хотела фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки, допълни представителят на земеделското ведомство. Собственичката на хотела Николинка Миланова обясни, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни. 

Стефан Спасов уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период. "Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират, или се използват за лични нужди", коментира експертът. Резултатите от проверка ще бъдат предоставени на Фонда и с тях ще се съобразят при разглеждането на проектното предложение, допълни Стефан Спасов. От земеделското министерство ще проверят още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.

По-късно през деня от Министерството изрично поясниха, че провереният обект няма нищо общо с проекта на ЕТ "СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова", зад който по информация на медиите стои секретарката на община Сливница Ани Иванова. Заради констатирани нередности на нея е наредено да възстанови цялата отпусната субсидия в размер на близо 400 000 лева. 

Припомняме, по стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредства при изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански, на стойност 391 160 лева. Оставката като министър на земеделието си подаде и Румен Порожанов, тъй като откритите злоупотреби са осъществени, когато той е ръководил Фонд "Земеделие".

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости, пък доведе до отстраняването и на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от от фонда увериха, че санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите, след като Върховният административен съд отмени наредбата с мотива, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. Върховният съд постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във