Банкеръ Weekly

Общество и политика

И "Воля" обяви, че напуска Народното събрание

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки обяви в четвъртък (14 март), че и неговата формация напуска Народното събрание.

Марешки поясни, че това решение е взето на съвещание на ръководството на партията и парламентарната група. "За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да ви го съобщя", заяви аптечният бос, но отказа да назове причините за това действие с уговорката, че ще бъдат посочени по-късно, тъй като разговорите продължавали.

"Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии", посочи Марешки и призова решението за напускане да бъде прието като част от тази политика.

Отсъствието на депутатите от "Воля" поставя въпроса за кворума в Народното събрание, тъй като от месец БСП бойкотира пленарните заседания. При това положение той ще зависи изцяло от ДПС.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посрещна решението на "Воля" с известна изненада, но припомни, че неговата формация и "Обединени патриоти" имат над 121 депутати (по-точно 122 плюс двамата независими - бел. а.) и не смята, че има парламентарна криза. "Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, страната е стабилна и парламентът върши своята работа", увери Цветанов. Според него сега е важно да се направят добри резултати на евроизборите и да се подготвят за местния вот.

"Смятам, че местната власт сега може да направи съответната равносметка на това, когато избират БСП да ги представлява в българския парламент... По този начин ще си задават въпроса дали тези евродепутати, които ще избират от листата на БСП, ще ходят на работа. Ако само ще получават някакво възнаграждение или само ще се водят по статут европейски или народен депутат, по същата логика може да бъде и за общински съветници и кметове на общини", отбеляза Цветанов в типичния си стил.

Лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов също заяви, че не е особено притеснен за кворума и не вижда парламентарна криза. "Мога да коментирам факти, които са налице до момента. Не съм видял някой да напуска или да се провали до момента кворума сутрин. Ако това се случи, да го коментираме. До момента има само изявления. Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа. По този повод ние внесохме предложения за промяна на правилника", каза Симеонов. Той посочи, че му е комфортно, когато ги няма БСП, законите се приемат "с едно добро темпо", парламентът работи добре. От НФСБ щели да настояват по-бързо да се разгледат промените в Правилника за дейността на Народното събрание, отнасящи се до депутатските възнаграждения при отсъствие от пленарната зала.

"Хората очакват да видят такава справедливост, каквато се вижда във всяка фирма и държавно учреждение. Как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава 1/3 от заплатата? Това са 1200-1300 лева", аргументира се Симеонов.

Изненадващото напускане на "Воля" беше посрещнато доста скептично от някои депутати и наблюдатели. Така го възприе и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която предупреди: "Вероятно ще вървят някакви разговори. Ние ги знаем тези движения напред-назад на "Воля". Ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Нека да изчакаме и да видим колко ще продължи и има ли цена това излизане и евентуално връщане. Така че не искам да бързам да го коментираме, докато не видим фактите и да изчакаме малко."

Неофициално дори тръгнаха залози кой ще върне Марешки и хората му в парламента. Дали главният прокурор Сотир Цацаров, тъй като Веселин Марешки и още двама депутати от "Воля" продължават да са обвиняеми. Или Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще му дадат нещо, което иска, за да се върне в залата и да крепи "стабилността" на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във