Банкеръ Weekly

Общество и политика

И В ЗНОЯ СОЦИАЛИСТИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ПОЛИТИКАТА

Очевидно е, че тази година социалистите поставят предизборните си цели пред почивката. Елитът на партията беше инициатор на свиканото извънредно заседание на парламента по повод подслушвателните устройства, открити в дома на главния прокурор Филчев. Тогава това решение разгневи и доста леви депутати, почиващи в базите на Народното събрание из страната. Сините им колеги пък го обявиха за абсолютна безсмислица, но все пак благодариха на опонентите си, че услужливо им вдигнаха топката. И досега в червената централа не са сигурни дали партията повече спечели, или загуби от предизвикания летен парламентарен дебат.


Вероятно точно поради тези притеснения и независимо от летния зной Георги Първанов свика извънредно и бюрото на организацията. Спешното заседание през седмицата продължи повече от предвиденото, а предпочетеният жанр бе коментарът. Социалистите коментират по свой начин социалната обстановка в страната. От петдесет години насам това е най-драматичната социална ситуация в България, твърди Емилия Масларова. За първи път безработицата продължавала да се увеличава дори и през летните месеци, повишаването на пенсиите не увеличило потреблението, младите хора се тълпели пред посолствата, а над 50% от хората заявявали, че живеят по-лошо отпреди 1989 година. Въпреки тази апокалиптична картина, според Масларова, социалистите не изпитвали носталгия по тоталитарния режим, но отчитали, че българските семейства искат да живеят по-добре.


Друг повод за спешното събиране била тежката икономическа ситуация. В държавата нямало производство, управляващите не подпомагали селското стопанство, правителството вземало само симулативни мерки и затова хаосът, спекулата и поскъпването на основни хранителни продукти през последния месец било естествено и закономерно. Според депутата Петър Димитров СДС само организирало всичко, за да помогне на спекулантите да натрупат печалби, с които после да финансират предизборната кампания на съюза.


Подозренията на Димитров стигат още по-далече. Той смята, че кабинетът превръща държавата в най-големия спекулант, като продава закупеното на ниски цени олио от държавния резерв на пазарни цени. Така печалбата от разликата ще влезе в държавния бюджет, а оттук и в предизборното финансиране на сините, обяснява механизма левият депутат.


Летните кошмари на социалистите обаче далеч не приключват с тези заключения. Говорителят на партията Ангел Найденов сподели пред журналисти притесненията на червения елит, че специално сформирани екипи към Министерството на вътрешните работи прецизно проучвали семейното, имотното и финансовото състояние на всички кандидат-депутати на опозицията. Откъде са тези сведения, Ангелов не си направи труда да обясни, но при толкова много бивши служители на вътрешното ведомство и специалните служби в Изпълнителното бюро на БСП, едва ли е трудно да се досети човек за източниците.


В разгара на отпускарския сезон ръководителите на БСП хвърлиха още една бомба в общественото пространство. Говорителят на партията съобщи, че тримата министри, подготвили доклада Филчевгейт - Теодосий Симеонов, Емануил Йорданов и Бойко Ноев, трябва да си ходят. Левите нямало да бързат с искането на оставките им, но ако се наложело, можело да се стигне и дотам. Ангел Найденов даже изтъкна, че някои от тях носели и наказателна отговорност по случая, без да се впуска в подробности.


Че в Социалистическата партия напрежението расте подсказва и искането на червените държавният глава да им рапортува за разширения доклад по скандала с бръмбарите. Не ни интересува как ще го направи, ако иска да организира литературно четене към президентството, ако иска да го изпраща със секретна поща, демонстрира мускули говорителят от Позитано 20.


Депутатите имат правомощия и достатъчно парламентарни механизми, с които да поискат от премиера да ги запознае с втория доклад. Това би могло да стане и чрез Комисията по национална сигурност към парламента и чрез процедурата на контрола. Точно поради това е необяснима претенцията на БСП да получи информацията точно чрез президента, над който тя практически и юридически не може да упражнява никакъв институционален или политически натиск. Още повече че самият Петър Стоянов получава въпросния доклад от премиера.


Единственото разумно обяснение на това поведение може да е, че така социалистическото ръководство се опитва да разшири максимално институционалната география на скандала и да поддържа възможно най-дълго напрежението около темата. От гледна точка на всяка предизборна стратегия този ход е разбираем и обясним. Въпросът обаче е дали той не се предприема прекалено рано и дали тактическите атаки на червените не са насочени прекалено високо. Ако продължават в същото темпо, въвличайки непрестанно и Русия в тази си стратегия, за оставащия дълъг период до изборите лидерите на БСП като нищо могат да прекрачат границата на националните интереси, преследвайки партийните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във