Банкеръ Weekly

Общество и политика

И УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ЧУВСТВАТ ПОТИСНАТИ

Управляващата партия продължава да се занимава с вътрешнопартийното си строителство. Вече повече от четири, или дори пет месеца това вглъбено занимание не престава. На проведеното миналия вторник заседание на Националния съвет на СДС за пореден път депутати и местни шефове се опитаха да открият най-добрата формула за разпределение на правата и отговорностите по йерархичната стълбица на партийните структури. Конкретни решения отново не бяха взети, но този път като че ли му се вижда краят. Най-после вътрешнопартийната дискусия навлезе в своята последна фаза. Националният съвет възложи на Националния изпълнителен съвет да обработи и сумира резултатите, което означава да предложи конкретни решения на базата на изводите. Цялостната концепция за вида на синята партия и нейното териториално разпределение ще бъде изнесена едва на поредната Национална конференция на СДС. По думите на председателя Иван Костов, СДС ще ползва моделите на други европейски народни партии и най-вече на германската, испанската и английската. По мнението на повечето наблюдатели чрез използването на тези различни модели ще се създаде и типичният български модел на консервативна партия.


Проблемът с идентификацията и мотивацията на местните структури на съюза в момента е изключително актуален. Според признанията на голяма част от сините активисти в много райони на страната самочувствието на членовете на СДС е подложено на тежки изпитания от местните социалистически управленци. Иван Костов обаче продължава да не проявява особена чувствителност на тази тема и да свежда проблема за състоянието на местните организации до задължението им да станат изразители на гласа на правителството.


На въпроса на в.БАНКЕРЪ дали Националният съвет е обсъждал нарасналото напрежение между сини и червени местни активисти в страната, лидерът отговори, че до него такива сигнали не са достигнали. Единственото, което го притеснявало в този план, е организираната преди време кметска атака срещу правителството.


Обясненията на това несъответствие в тревогите на премиера и съпартийците му могат да бъдат няколко. Излиза, че или връзката между местните структури и управляващата партия се къса някъде по дългото трасе и информацията, която достига до журналистите, не успява да стигне до лидерите. Или че лидери и редови партийци живеят в различни светове - всеки със собствените си проблеми и тревоги. Възможно е и притесненията на местните партийци просто да са сериозно преувеличени и необективни и затова водачът им да не споделя техните опасения.


Независимо къде точно в тези граници е верният отговор, разминаването между проблемите на шефовете и болките на редовите членове впечатлява. При всички случаи не това е формулата за осигуряване на вътрешнопартийно единство и солидна политическа лоялност. А тя ще става все по-нужна на синята партия, защото навлизането на местните й кадри във властта тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във