Банкеръ Weekly

Общество и политика

И учителите стават "изчезващ вид"

Подобно на лекарите и учителите ни бавно, но сигурно се стопяват. По данни на Министерството на образованието и науката за последните пет години над 9 хиляди педагози окончателно и безвъзвратно са напуснали системата. Професията е непривлекателна заради сравнително ниското заплащане, високия стрес на работното място и липсата на перспективи за добра кариера. Все по-малко авантюристи са съгласни срещу стартова заплата от 500 лв. учениците да ги псуват на английски, директорите и министерството - да ги тормозят с всевъзможни изисквания, а стажовете да си остават само добри пожелания. В това отношение ресорното ведомство реагира навреме и предложи проект за Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри, чиято основна идея е професията "учител" да стане държавно регулирана.


Голяма част от предлаганите в нея мерки са напълно необходими, дори закъснели, при спецификите на образователната ни структура. Логично е да бъдат финансово стимулирани най-вече учителите, които работят с децата със специални образователни потребности, или тези, заради които школата в малките населени места все още съществуват. Днес заплатите на даскалите се определят от броя на учениците, на които преподават, без да се отчита доколко привлекателно е работното им място. Освен това именно преподавателите в провинцията, изглежда, заслужават да се доближат поне до средните за професията 777 лв., тъй като по данни на министерството участват в обучения за допълнителна квалификация далеч по-ентусиазирано от столичните си колеги.


Като цяло е логично и заявеното намерение всички учители да преминат университетски и IT курсове. Теоретичната им подготовка е на ниво отпреди 20 години, а компютърните умения на по-старото поколение едва ли надвишават тези на първолаците. Но съвсем не е сигурно дали "вдигането на летвата" няма да оголи още повече сектора. Сега университетите приемат педагози с нисък бал, а мнозина от тях завършват специалност заради редуцираното на 150 часа преподаване в училищата. Ако бъде въведена задължителната магистратура, а практиката се увеличи четворно, хиляди студенти ще използват филологията като трамплин към по-атрактивни и пазарно приложими специалности. И разковничето на проблема не е 20-те хиляди обучаващи се по специалността да бъдат примамени в системата с обезщетение от 20 брутни заплати при пенсиониране или със 100 лв. по-висока стартова заплата, както предлага председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Учителите по-скоро искат съвременни условия за работа, актуални учебни програми, адекватно на труда си възнаграждение и обществено признание на професията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във