Банкеръ Daily

Общество и политика

И тази година без кукери в Перник, Радомир и Брезник

За втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, а Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Отменят се и общинските сурвакарски фестивали в Радомир и Брезник. Заради пандемията от коронавирус тази година в двете общини няма да се състои и местната "Сурва".

Кметът на Брезник Васил Узунов и кметът на Радомир Пламен Алексиев са издали специални заповеди, с които се забраняват събиранията и тържествата на открито, паленето на ритуални огньове, празничните зари и срещи с други сурвакарски групи, провеждани традиционно в региона в нощта на Васильовден по стар стил. Забранени са и посещения на сурвакарите по домовете.

Забраните важат за всички населени места на територията на двете общини и се въвеждат с цел запазване на здравето и живота на местните жители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във