Банкеръ Weekly

Общество и политика

И СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ Е СРЕД КАНДИДАТИТЕ ЗА ДЗИ

Участниците в надпреварата за ДЗИ се редят на стартовата линия. До края на септември ще стане ясно кои са те. Досега нескрит интерес към него, както нееднократно писа в.БАНКЕРЪ, са проявили едни от най-големите застрахователни компании в света.


Очаква се на едно от първите си заседания след ваканцията Министерският съвет да одобри доклада, внесен на 28 юли от междуведомствената комисия, която е ангажирана с продажбата на държавния застраховател. В него се съдържат препоръки колко процента от компанията да бъдат предложени за продажба; около какви ценови равнища да се водят преговорите; каква да бъде приватизационната процедура и как да приключи успешно. След одобряването на приватизационния меморандум ще започне и ефективното набиране на оферти. А най-добрият кандидат ще бъде избран след преговори с потенциалните купувачи. Засега е ясно само че 100% от активите на ДЗИ са оценени от Делойт и Туш на 60 млн. щ. долара. Кой от претендентите колко ще поиска и на каква цена ще стане ясно най-рано през октомври.


Новината на седмицата за ДЗИ, споделена пред БАНКЕРЪ, бе, че френските банкери от Сосиете Женерал също проявяват жив интерес към приватизацията му. От българския офис на кредитната институция отказаха коментар по въпроса. Информацията обаче беше потвърдена от няколко независими един от друг източника. Според тях френските банкери вече са се срещали с мениджъри на ДЗИ, представители на Министерството на финансите и на Агенцията за приватизация. Докъде се простират приватизационните намерения на Сосиете Женерал ще стане известно чак когато бъде даден сигналът за начало на състезанието.


В България Сосиете Женерал ползва услугите на застрахователна компания Юпитер, но в редица европейски и латиноамерикански страни нейни партньори са френската застрахователна групировка Акса (АХА) и английската Commercial Union Аssurance. Всъщност двете застрахователни компании имат акционерно участие в банката майка, а тя също притежава техни акции.


Запознати с маркетинга, направен от французите у нас, твърдят, че те няма да участват пряко в наддаването за ДЗИ, а чрез някоя от двете споменати застрахователни компании. Според Стандарт енд Пуърс те имат кредитен рейтинг АА и са сред 50-те водещи застрахователи в света.


Въпреки отказа на представителите на Сосиете Женерал да коментират новината за евентуалното й участие в приватизацията на ДЗИ, според анализаторите на пазара, то би било съвсем логично. Тъй като след придобиването на банка французите е нормално да стъпят и на другия голям финансов пазар, какъвто безспорно е застраховането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във