Банкеръ Weekly

Общество и политика

И СОФИЯ ИНС ЩЕ ПРЕГОВАРЯ С ЧУЖДЕСТРАНЕН ПАРТНЬОР

Да допуснат ли чуждестранни инвеститори в компанията, или самостоятелно ще се борят за място на застрахователния пазар? Готово ли е дружеството да поиска лиценз от Дирекцията за застрахователен надзор? Това ще решават на днешното (понеделник, 30 март) общо събрание акционерите на София инс. Евентуалният чуждестранен партньор е международната застрахователна компания New Europa Insurance Ventures. Но и други външни инвеститори са проявили интерес да работят съвместно със София инс на българския застрахователен пазар.


За разлика от повечето застрахователни компании, които прибегнаха до чуждестранна помощ, за да отговорят на твърде високите капиталови изисквания на Закона за застраховането, акционерите на София инс сами изпълниха всички нормативни условия. Капиталът в размер на 4 млрд. лв. вече е напълно събран и най-вероятно още днес след общото събрание документите на компанията ще бъдат внесени в застрахователния надзор, съобщи пред в.БАНКЕРЪ Жанин Гечовска, председател на СД.


За никого не е тайна, че чуждестранните финансови групировки и застрахователни дружества не са много ентусиазирани от условията за самостоятелна работа в застрахователния бранш у нас и затова засега само опипват почвата, като влизат в съдружие с български компании. Формата, която те предпочитат, е джойнтвенчърът и това най-вероятно ще бъде формулата, към която ще се насочи София инс.


Ако собствениците на София инс решат да делят пазарната си ниша с някого, развивайки съвместна дейност, най-вероятният вариант за обединяване на усилията им е не продаване на дялове, а по-скоро включване на новия съдружник в едно бъдещо увеличение на капитала на дружеството. Преговорите обаче са в твърде начален стадий, както съобщават от българската компания, и за конкретни параметри на сделката е твърде рано да се говори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във