Банкеръ Daily

Общество и политика

И „София Филм Фест” се отлага заради коронавирус COVID-19

Прожекциите в рамките на 24-ия Международен филмов фестивал „София Филм Фест”, чиято предварителна програма започна на 2 март, и 17-ият „София Мийтингс”, се отлагат за по-късен период, съобщиха организаторите на проявата.

Решението е в резултат на мерките, които правителството взима с оглед предотвратяване разпространението на коронавирус COVID-19 на територията на страната.

Затова официалното откриване на фестивала, предвидено за 12 март, няма да се състои. Директорът на фестивала Стефан Китанов и неговия екип уверяват зрителите, че ги чака изключителен фестивал и той ще е „когато му дойде времето“. „Но то нали е „наше“! Ще дойде!” , продължава организаторът. И за поддържа висок духа на приятелите на киното, ги поздравява с усмивка и с песента „Always Look on the Bright Side of Life“ („Винаги гледай от хубавата страна на живота”) от филма „Животът на Брайън според Монти Пайтън“ на Тери Джоунс. Известният актьор от комедийната трупа „Монти Пайтън”, който почина през януари 2020 г., бе специален гост на юбилейния 10-ти „София Филм Фест” през 2006 г. и тогава бе удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство.

Междувременно стана ясно, че също и Националната библиотека спира да работи за неопределено място. По същия начин и театрите, и концертните зали затвориха вратите си. От Софийската опера и балет обявиха, че отлагат всички спектакли до 22 март 2020 г. включително. Закупените билети за отменените спектакли ще могат да бъдат заменени за други или сумата ще може да бъде възстановена на касата на Софийската опера.

Концертите на Софийската филхармония също се отлагат, като купените билети ще могат да бъдат презаверени, а от културния институт ще излъчват на страницата си във „Фейсбук” записи на свои концерти.

От Националната галерия отмениха обявеното за утре (10 март) официално откриване на изложбата на Карлес Сантос „Страст по минимализма“ в Софийския арсенал – Музеят за съвременно изкуство. В същото време изложбата ще може да бъде разгледана от зрителите от 11 март до 3 май 2020 година. Препоръчителни са само индивидуални посещения и на експозициите в Двореца, „Квадрат 500”, в Музея за християнско изкуство, в Музея на социалистическото изкуство и в къщите музеи.

От Съюза на българските художници също разпространиха официална информация, че съобразно забраната за провеждане на масови събития на закрито се отменят обявените откривания на изложбите на Дончо Захариев в зала „Райко Алексиев“ (12 март) и на Гергана Николова в Галерия-книжарница „София прес“ (10 март). Те обаче ще бъдат подредени и ще могат да се видят от посетителите. По същия начин любителите на изкуството ще могат да разгледат и вече откритата изложба „Минимализъм BG“ на „Шипка“ 6.

Facebook logo
Бъдете с нас и във