Банкеръ Weekly

Общество и политика

И СИНИТЕ ОТКРИХА ЧЕНГЕТА

Няколко човека от номинираните кандидат-депутати на СДС са се оказали бивши служители на Държавна сигурност. Сините се добраха до тази информация още преди заветната дата 17-и май, когато в 17 часа приключи срокът за регистрация в ЦИК на кандидатските листи на всички партии и коалиции, участващи в изборите. По този начин в ОДС си спестиха конфуза да правят специални промени в списъците си след регистрацията им. Законът за досиетата предвижда възможността всяка формация да изпрати до комисията, която разглежда архивите на службите, предварителен списък с кандидатите си и да получи информация, ако някои от тях са ченгета. От тази възможност обаче се възползваха само ОДС, БЗНС и Бизнесблокът на Христо Иванов. Всички останали ще получат същите сведения служебно. Комисията по досиетата, оглавявана от Методи Андреев, ще провери листите с кандидат-депутатите и ще разгласи имената на свързаните с ДС. Партиите и коалициите, които решат да свалят сътрудниците на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Министерството на отбраната (РУМНО) от списъците си, ще могат в срок от десет дни да нанесат корекции в тях. Избирателният закон обаче не допуска измененията заради разкритията на комисията по досиетата да обхваща цялата листа. Промяна може да претърпи само тази позиция в една листа, която е била заемана от разкрито ченге.
Някои от водещите партии обявиха, че не се интересуват от списъка на комисията по досиетата и нямат намерение да правят каквито и да било корекции в номинациите си. Според тях сътрудниците на ДС до 1989 г. са работили за държавата и не трябва да се срамуват от това. В информираните среди се говори, че най-много доносници ще бъдат разкрити в листите на БСП и ДПС, а и че впечатляващ брой от царските кандидати също ще се окаже в черния списък.
Преди ЦИК да регистрира кандидат-депутатите, комисията на Методи Андреев се занимаваше с проверка на политиците, участвали в четирите парламента на прехода, седемте правителства, управлявали в този период, както и в двата служебни кабинета - на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски. Сред проверените вече са и всички бивши президенти и вицепрезиденти преди сегашния екип. Законът не позволява да се проверява действащият в момента държавен глава, както и сегашните конституционни съдии.
БТА разпространи вчера (18 май) имената на над 50 депутати от Великото, 36-то, 37-то и 38-то народно събрание, които са били обвързани с ДС и бившето РУМНО. Това стана възможно едва след като досиетата на разкритите от комисията на Методи Андреев бяха разгледани и от втората комисия, председателствана от Георги Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във