Банкеръ Weekly

Общество и политика

И ШИЛЯШКИ ОТКРИ МЕТАНА В ДОБРУДЖА

Цели шестнадесет месеца бяха необходими на ръководената от Иван Шиляшки Държавна агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР), за да придвижи документите на американската компания Си би Ем енерджи (CBM Energy) до издаването на разрешение за търсене и проучване на газ метан в Добруджанския въглищен басейн. На 4 октомври 2000 г. договорът за това все пак бе подписан от Шиляшки и председателя на съвета на директорите на чуждестранната фирма Ърнест Кук.


Разрешението е за срок от три години, с право за две продължения от по две години. През първия тригодишен период американците се задължават да вложат в проучванията минимум 815 хил. щ. долара, а предвидените максимални инвестиции могат да нараснат до 2.315 млн. долара. При доказана икономическа перспективност в договора се предвижда разходите да нараснат до 5 млн. щ. долара.


Лутанията на Си Би Ем Енерджи из дебрите на българската бюрокрация започнаха през май миналата година. Тогава, сякаш напук на тътена от падащите отвъд Драгоман американски авиобомби, Си Би Ем Енерджи подава заявление в ДАЕЕР за търсене и проучване на метан в Добруджа. След десетмесечно протакане през март тази година Министерският съвет обяви конкурс, на който, съвсем естествено, не се отзова друга компания. Естествено, защото Си Би Ем Енерджи, чиято централа се намира в Хюстън, Тексас, е пионер и световен лидер в извличането на метан от въглищни басейни.


Колкото до Добруджанското въглищно находище, то е открито през 1963 г. и е най-голямото на Балканите. Според най-песимистичните изчисления в него има близо 1 млрд. т висококачествени черни въглища. Тъй като обаче запасите са на голяма дълбочина, при това под дебел слой вода, все още не е предложена икономически ефективна технология за тяхното извличане.


Не така стои въпросът с образувалия се при овъгляването газ метан, който се изчислява на около 7.6 млрд. куб. метра. Ако бъде извлечен и при запазване на сегашното потребление, той би задоволил нуждите на страната за две години. При продажбата му при днешните цени приходите пък ще са около 700 млн. щ. долара.


Чиновници от ДАЕЕР споделят, че Си Би Ем Енерджи вече проучва възможността да добива метан и от мини Бобовдол, известни с множеството нещастни случаи, предизвикани именно от наличието на огромни количества газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във