Банкеръ Daily

Общество и политика

И селата с 200 жители да си избират кмет, искат от ВМРО

Партия от "Обединени патриоти" внесе законопроект за промени в Изборния кодекс между първото и второто му четене. В него се предлага да има пряк избор на кмет и в населените места с над 200 жители, вместо да се назначава кметски наместник. От ДПС пък настояват за поетапно въвеждане на машинното гласуване и машинно преброяване на бюлетините. 

Сега действащият правен режим предвижда, за да бъде кметство дадено населено място, то трябва да има над 350 жители. С предложенията на ВМРО и независимия депутат Спас Панчев се сваля прагът на „над двеста жители“. Мотивите са, че все повече места се обезлюдяват, а прекият избор на кмет ще доведе до по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейски програми. Подобно предложение са внесли от БСП като прага, който те предлагат, е над 150 жители.

Предложенията на ДПС между двете четения на Изборния кодекс предвиждат машинното гласуване за местни и парламентарни избори да остане като предлагат поетапното му цялостно въвеждане, машините не да се наемат, а да се закупят. Извън това, от движението предлагат и машинно преброяване на бюлетините.

В защита на това предложение заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев поясни: "Да видят как става в тото пунктовете. Толкова е проста работата, пускаш си изборната бюлетина и машината отчита какво е направено на нея. Когато свърши изборният ден, резултатите от цялата страна ще излязат и няма да броят СИК-ове и няма да има невалидни бюлетини".

От ВМРО предлагат още за местните избори в изписването на участниците в бюлетината да може да се включват и имена на кандидати, а не само партиите, които ги излъчват.

Миналата седмица на първо четене бяха приети предложенията на ГЕРБ машинното гласуване да отпадне за местни и парламентарни избори. Утре правната комисия в Народното събрание ще обсъди измененията на второ четене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във