Банкеръ Weekly

Общество и политика

И СЕДЕМТЕ КАНДИДАТ-КОНСУЛТАНТИ НА БУЛГАРТАБАК ПРЕМИНАХА ФИНАЛНАТА ЛИНИЯ

Последният кръг от конкурса за консултант по приватизацията на Булгартабак холдинг все пак се състоя и името на победителя вероятно ще стане ясно в близките няколко дни.


Миналия четвъртък членовете на комисията - трима от Министерство на търговията и туризма и трима от Агенцията за приватизация, за последен път се обсъдиха предимствата и недостатъците на направените предложения. Както писа в предишния си брой в. БАНКЕРЪ, всички седем кандидат-приватизатори, изявили желание да се захванат с продажбата на Булгартабак холдинг (Merrill Lynch, Bankers Trust, West Merchant Bank, Nomura International, Regent Pacific Corporate Advisory, Dresdner Kleinwork Benson в съдружие с Сredit Anstalt Investment Bank и UBS заедно с Raiffeisen Investment), бяха поканени на 11 юни от комисията в сградата на Агенцията за приватизация за дискусия по представените оферти. В официалните покани до кандидатите бе изтъкната и възможността, при желание от тяхна страна, да подобрят офертите си в тяхната финансова част. С други думи, да намалят процента, който очакват да получат от продажната цена на предприятията. Но до последния срок - 17.00 ч. на 10 юни, бяха направени само две такива корекции.


От 9 ч. сутринта на следващия ден, в интервал от час и половина, комисията приемаше по един екип, като разговорите са били съсредоточени главно върху стратегията по продажбата на Булгартабак холдинг. В първоначалните си разработки повечето от участниците в конкурса са описвали по-скоро хипотетични варианти за неговата приватизация. В четвъртък обаче те е трябвало да конкретизират своите виждания. Едва след това членовете на комисията са определили своя фаворит.


Интересното е, че някои от седемте кандидати научиха преди десетина дни, че ще бъдат допуснати до интервю, първо от в. БАНКЕРЪ. Според Атанаска Бозова, отговаряща за връзките с чуждестранните консултанти: В момента, в който комисията взе решение на разговор да се поканят всички кандидати, по пощата бяха пуснати писма с изходящ номер. Успоредно с тях и седемте фирми бяха известени чрез факс. Получатели на тези документи са лицата, от чието име са подадени първоначалните оферти. А това бяха чуждестранните мениджъри на инвестиционните банки. Друг е въпросът, след като са ги получили как и колко бързо са си кореспондирали със своите български представителства и офиси. В крайна сметка, независимо от позакъснелите съобщения, нито един кандидат не пропусна интервюто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във