Банкеръ Daily

Общество и политика

И СДС предложи редакция на Конституцията - двукамарен парламент и непряк избор на президент

СДС внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на Конституцията. От партията, която се яви заедно с ГЕРБ на местните избори, припомнят, че настоящият проект за промяна на основния закон е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години. Според тях първите стъпки за смяна на модела са именно конституционните промени.

Промените, които СДС предлага, са следните:

1.Свикване на Велико Народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

2.Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:
Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

3.Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

4.Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара , като до 60 дни се избира нов президент.

5.Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти.
– Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.
– Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите 6.След избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им.

Убедени сме, че постигането на политическо съгласие по горните предложения, ще доведе до реална смяна на модела и голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество, заявяват от СДС в писмо, адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във