Банкеръ Daily

Общество и политика

И Радомир изправен пред водна криза

Община Радомир е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на околната среда и водите, областния управител и до управителя на "ВиК" ООД - Перник, с които ги алармира за предаварийна ситуация с един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода града.

Съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. Налага се авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до града, за да се редуцират загубите на вода.

Всички водоизточници в Радомир са на по-ниско място. Затова са необходими помпи. Те периодично се изключват и градът остава на режим, обяви кметът на Радомир Пламен Алексиев пред bTV.

Той поясни, че Радомир е пред авариен режим. Ниска зона и висока зона са на режим поради недостиг на вода. Става дума за 6 квартала. От петък на режим е и кв. Върба. Високата зона през нощта нямат вода. Ниската зона са на 12-часа, т.е. на по-тежък режим.

Възможно е Радомир да остане без вода. Авариите са по трасето плюс по мрежата в града. Екипите ни са малко, не смогваме. Има нужда от ремонт. Намаля и дебита на водоизточника. Зимният период винаги намалява, но сега драстично намаля.  Водата тук е с качествата на витошка вода. Решението е да се търси един водоизточник наблизо. От него ни делят 700 метра тръби. Водопроводът трябва да се ремонтира, защото загубите са над 40 процента. Положението става все по-тежко, твърди Алексиев. 

С писмо от управителя на "ВиК" ООД - Перник от 4 февруари се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от кв. "Върба". Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг.

Община Радомир разполага с изготвен инвестиционен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Извор. Изготвени са и проекти за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Друган, където загубите в мрежата са над 55 на сто. Налице е и проект за реконструкция на напорен резервоар и довеждащ водопровод за село Жедна и село Негованци.

Цялата техническа документация е съгласувана с всички институции и разполага с издадени разрешения за строеж, уточнява пресцентърът на общината.

Перник е на воден режим от ноември месец 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във