Банкеръ Weekly

Общество и политика

И Радев се загрижи за електронния вот

Референдумът за електронното гласуване беше през 2015-а, но едва две години по-късно българските институции "се закахъриха" дали няма да изтървем сроковете за въвеждането му, вписани в Изборния кодекс с решение на Народното събрание. Поредният, който се поинтересува какво се случва с процедурата, бе президентът Румен Радев. През седмицата той проведе работна среща на "Дондуков" 2 с шефката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.

Държавният глава поиска от Алексиева "гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване". Двамата стигнаха и до общата позиция, че гласуването по интернет е нещо хубаво, че въвеждането му "ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори".

Радев подчерта, че било изключително важно да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купения и контролиран вот - независимо дали това става в България, или зад граница. След взаимната размяна на любезности и поздравления за доброто протичане на предсрочните парламентарни избори през март Ивилина Алексиева запозна президента с действията, предприети по въвеждането на електронното гласуване и подробно описани от "БАНКЕРЪ" в предишния му брой.

През миналата седмица Държавната агенция "Електронно управление", която основно отговаря за процедурата, проведе първата си обществена поръчка за изготвянето на предварителен анализ на добрите практики за гласуване по интернет в чужбина. Спечели я фирмата "Ню Ай" АД с ценова оферта от 8 хил.лева. Търгът и класирането на офертите бяха реализирани в рамките на само три работни дни.

След като "Ню Ай" проучи и оцени силните и слабите страни на електронния вот в страни като Естония, Норвегия и Франция, ще бъдат проведени три публични симулации, първата от които вероятно ще е през ноември. После ще започнат изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно гласуване. Предвидено е провеждането на експериментален вот в един изборен район по време на реални избори (включително и частични). Както е записано в Изборния кодекс, това е необходимо да се случи до 31 декември 2018-а.

Алексиева обеща на държавния глава всичко да е готово за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 година. Цялата "операция" ще струва 1 355 800 лева.

Румен Радев прие поканата на шефката на ЦИК да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа. Темата на форума ще е "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха". Събитието се организира от българската комисия и ще се проведе на 9 и 10 ноември.

Иначе темата за гласуването по интернет бе повдигната първо от омбудсмана Мая Манолова. Неотдавна тя изпрати писмо до ЦИК, в което напомни, че "действащото изборно законодателство императивно предвижда при произвеждане на избори след 1 януари 2018 г. да се създаде възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване". Манолова не пропусна и факта, че досега не е проведена нито една симулация. В края на писмото си омбудсманът припомня, че ЦИК се провали с въвеждането на машинно гласуване във всички избирателни секции. Но поне на този етап изглежда, че държавата е решена да не допусне отново подобен гаф.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във