Банкеръ Daily

Общество и политика

И прокурорската колегия на ВСС се оплака от Бойко Рашков

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков

Ден след като прокуратурата изрази недоволството си от критиките на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от работата на обвинители по дела за нарушаване на изборните права, същото направи и прокурорската колегия на ВСС.

"За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на прокуратурата – да следи за спазването на законността. Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на прокуратурата не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя", се казва в позицията.

Посочва се, че в деня на професионалния празник на служителите от МВР е "извършено грубо посегателство към установеното взаимодействие между прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани". А това създавало усещане дестабилизация, липса на държавност и провокирало напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите.

Прокурорската колегия на ВСС призовава ръководство на МВР и служебното правителство "да не нарушават принципа за разделение на властите".

Декларацията ще бъде изпратена до президента, служебния премиер, посолствата на страните-членки на Европейския съюз, посолството на САЩ, посолството на Великобритания, до Европейския парламент, Европейската комисия, Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във