Банкеръ Daily

Общество и политика

И прокуратурата се намеси в случая с 228-те машини за гласуване

В Софийската градска прокуратура е подаден сигнал от търговското дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване на предстоящите избори. В сигнала се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР. В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на Държавна агенция „Национална сигурност“, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия. Прокурори са връчили писма на представители на ГД „Жандармерия“-МВР, охраняващи склад на „Карго Партнърс“, с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка. 

"Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и смесени с останалите машини, които ще се използват за изборите." Това каза по-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР по повод твърденията на ГЕРБ, че с машините се подготвя изборна манипулация. "228-те машини са собственост на "Сиела". Те са докарани заедно с още 800, закупени като допълнителни за изборите", допълни Тодоров. Устройствата са били предназначени за тестово показване в Албания и Грузия. Той подчерта, че ЦИК е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да настоява, че целта е била измама. "Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор, какъвто да ни удовлетвори. Съгласно закона, има над 12 хиляди сертифицирани машини, стоят в специален склад – не мога да си закарам Шкодата да ми я пазят там, той е само за тези машини. Изведнъж в това помещение се появяват някакви нови 228 машини от същия тип в склад, в който нямат работа. Това са точно 228 хиляди гласа. Те дават някакви глупави отговори, че щели да се тестват някъде в чужбина", каза Борисов.

БСП също излезе с позиция по темата, посочвайки, че подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. "Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва  да бъдат разсеяни  с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи", заявяват от партията. Като основания за тази позиция социалистите посочват, че:

 1. Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент  да зависят от частна фирма. 

2. Наша проверка в ЦИК показва с документи, че  има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем  за тяхното съхранение и ги охранява? 

3. Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във