Банкеръ Weekly

Общество и политика

И ПРИЗРАЦИТЕ ИМАТ ИНТЕРЕСИ

Ние си бием с призраци, каза в Хага изпълнителният вицепрезидент на Кей Пи Ен Мартин Питърс - компанията, която заедно с гръцката ОТЕ е кандидат за БТК. В началото на миналата седмица дванадесет български журналисти от печата и електронните медии бяха поканени да посетят Холандия и да се срещнат лично с г-н Питърс. Видимо изнервен от протакането на сделката, той заяви, че в досегашната му кариера никога не му се е налагало да води толкова продължителни преговори за каквото и да било. Всеки от членовете на екипа на Кей Пи Ен вече имал над 30 пътувания до България и служителите на хотел Шератон добре познавали техните навици.


Офертата на консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ за БТК беше подадена през февруари миналата година и бе единствената. Преговарящите страни пазеха мълчание до края на ноември, когато се разбра, че крайният срок за приключване на сделката - 1 декември 1999 г., няма да бъде спазен. Тогава някъде правителството и купувачите откриха втори фронт помежду си. Членове на българската работна група споделяха в неформални разговори недоволството си от постигнати договорености, а кандидат-купувачите започнаха да дават пресконференции и да демонстрират готовност за повече отстъпки.


Този развой на събитията до известна степен можеше да се предвиди. Както самият Мартин Питърс призна, от предоставянето на офертата до днес се промениха много неща. Тогава имаше война в Косово и никой не искаше да рискува с обещанието за големи инвестиции в региона. Сега до границите ни война няма, а страната ни започна преговори за присъединяване към Европейския съюз. За тази година се промениха и стратегиите на големите телекомуникационни компании. След поглъщането на немската Манесман (Manessmann) от англо-американската Водафон Еъртъч (Vodafone Airtouch) експертите очакват вълната от сливания в световен мащаб до продължи. Не бива да забравяме, че през 2000 г. за продан ще бъдат обявени и още две компании в нашия регион - гръцката ОТЕ и турския телекомуникационен оператор. Този, който купи ОТЕ, ще сложи ръка и върху монополите в Македония, Сърбия, Румъния и Армения. Сделката ще стане още по-ценна, ако и БТК стане собственост на гърците. Дали Кей Пи Ен е решила да участва в приватизацията на ОТЕ и сегашният им консорциум е една първа стъпка в тази посока е дълбоко пазена тайна. Все пак няма никакво съмнение, че холандците днес искат да купуват, за да не позволят да бъдат погълнати от другите големи международни компании в бранша. И че сделката за БТК е част от тази стратегия.


За да се осъществи продажбата обаче, е необходимо да се срещнат интересите на двете преговарящи страни. Неотдавна министърът на транспорта и съобщенията Антоний Славински публично обяви своите притеснения от практиката на гръцката ОТЕ в Румъния и Армения. Съдейки от някои твърдения, на Кей Пи Ен са правени неофициални намеци да се откажат от гръцките си партньори. Така или иначе, но консорциумът не бе развален.


В четвъртък миналата седмица председателят на съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов обяви на пресконференция, че окончателното становище по сделката е взето, но той не е упълномощен от министър Славински да го съобщи. Шест компании били проявили интерес към приватизацията на БТК, ако се обяви нов търг. Според източници от нашата работната група пък сделката е още на кантар и окончателно решение ще има през тази седмица. Във всеки случай сред членовете на групата цари разочарование от медийните изяви на Кей Пи Ен.


Късно в петък координаторът на консорциума на купувачите Стефан Колев заяви за БАНКЕРЪ, че в близките дни на българската страна ще бъдат предоставени отговорите по последните осем въпроса, поставени за уточняване. А датата на следващата среща между продавачи и купувачи ще зависи от това, кога нашата работна група ще е готова с окончателното си становище.


Кей Пи Ен има дялове в телекомуникационни компании в Ирландия, Унгария, Чехия, Украйна, Белгия, Индонезия и САЩ. В своята експанзия тя залага на сътрудничеството си с американската Куест (Qwest). Двете компании работят по съвместен проект за създаване на европейска фиброоптична мрежа, която ще свързва 130 от най-големите града в Европа. До този момент са изградени два от планираните шест евроринга. Целият проект трябва да бъде завършен до края на следващата година, като целта е мрежата да стигне до Будапеща.


Всъщност при вълната от мегасливания в известен смисъл не е от особено значение на кого точно ще продадем БТК. Рано или късно сегашният държавен монополист ще стане част от голяма мултинационална компания. А и според Закона за далекосъобщенията пазарът у нас ще се либерализира от началото на 2003 г. и ще позволи създаването на конкуренция. В краткосрочен план обаче е особено важно кой ще е новият собственик на БТК, колко ще плати и какви инвестиции ще осигури за развитието на телекомуникациите у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във