Банкеръ Daily

Общество и политика

И при проекти по "Конкурентоспособност" имало отклонения от правилата

За известни разминавания от европейските правила при реализирането на проекти по оперативна програма "Конкурентоспособност" през 2011-а и 2012 година съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти. Той обаче не пожела да съобщи по кои мерки са усвоени парите. Повод за признанията стана сигнал на депутати от ГЕРБ, които обявиха, че мерките за насърчаване на иновациите са били отпуснати 176 млн. лева за "иновативни салфетки, сладки, онлайн речник и хотелски брави".

Пред икономическата комисия в парламента министърът посочи, че проверки ще покажат има ли нарушения по тези проекти и какви точно са те. "За мен иновация е излизането на нов продукт на пазара и дали той може да бъде продаден", посочи той.

Според хората на Бойко Борисов обаче един от проектите е за производството на брави, които впрочем се продават на българския пазар от пет години. А това със сигурност не може да бъде зачислено към иновациите, смятат още народните представители.

Сериозни отклонения от европейските правила бяха открити и при проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда". Заради откритите нередности при провеждането на обществените поръчки редица общини очакват да понесат финансови корекции по спорните си проекти. По изчисления на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова санкциите за страната ни ще достигнат до 180 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във