Банкеръ Daily

Общество и политика

И премиерът, и президентът са в криза според Огнян Минчев

"Ако премиерът Бойко Борисов е в криза и хвърля на масата абсурдни предложения за Велико народно събрание и нова Конституция, неговият опонент - в лицето на президента Румен Радев - също е в криза, тъй като той е енигма - не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води". Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Призивът на Радев да се саморазпусне парламентът би имал някаква легитимност, ако той излезе и заедно с този призив каже не само, че е готов да предложи служебно правителство, но и да каже, че има политическа позиция, която включва това, това и това. Да каже: "Смятам да предложа такъв екип, такъв премиер, такива акценти". Ние нищо не знаем за президента Радев и политическите му позиции, освен поредица от слухове за афинитета му към Кремъл и към някои неприемливи акции на Кремъл - като анексията на Крим", посочи той.  Според него липсата на откритост задълбочава кризата.

Политологът изрази любопитство дали в началото на септември ще има нова енергия на протестите срещу правителството и главния прокурор. "Дали биха могли да оцелеят и да бъдат прехвърлени и върху сфери, в които сега няма протести - като социалната сфера. Това е нещото, което би могло да осигури по-мащабен успех на тези протести, но дали ще се случи това, не се наемам да твърдя", каза Минчев. По думите му 2-ри септември - първият работен ден на парламента - ще бъде важна дата.

"Обявеният конституционен проект като качество е изключително неадекватен. Фактът, че в условие на обществена криза и обществено разделение се предлага нова Конституция и се прави предложение за Велико народно събрание, е опасен, защото ще има по-нататъшно антагонизиране и развитие на политическата криза в страната", обясни той. 

Според политолога България няма нужда от подобна нова Конституция. "Последното нещо, от което страната има нужда сега, са ВНС и нова Конституция", категоричен беше той.

Минчев прогнозира, че няма да бъде трудно да се съберат 120 подписа на народни представители, за да стартира процедурата, свързана с обсъждането на предложението за нова Конституция и на ВНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във