Банкеръ Daily

Общество и политика

И полицейският синдикат против извъртането на ГЕРБ за детските надбавки

Синдикалната федерация на служителите в МВР разкритикува решението на управляващите от ГЕРБ да се отметнат от обещанието си, че през следващата година ще отпадне подоходният критерий при детските надбавки.

Депутатите от ГЕРБ аргументираха промяната в позицията си с необходимостта от увеличение на заплатите на полицаите и осигуряване на средства за надбавките към заплатите на медиците.

От СФСМВР настояват вносителите на предложението да се извинят публично на полицаите и медиците, както и да напуснат парламента:

„Хора, опитали се да проведат подобна маневра, нямат моралното право да представляват българите в НС. Би трябвало наистина да се извинят за глупостта, която допуснаха и да се махнат от там“.

От най-големия полицейски синдикат са възмутени от предложението за промени в закона за бюджета и приемат  това като директна провокация  към искането за по-голямо увеличение на  заплатите  на служителите в МВР, заяви председателят Валентин Попов.

„За пореден път сме изключително дълбоко възмутени от поведението на политическата класа в България - крайно нахално, крайно цинично. Мисля, че тези хора, и го написах във Фейсбук, счупиха тъпомера", каза пред БНР Попов. 

Той подчерта, че протестите на полицаите ще продължат до удовлетворяване на исканията им, като очаква подкрепа и от медиците.

Критика към ГЕРБ имаше и от коалиционните им партньори - ВМРО. Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи тази мярка като "едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021 г.", като сподели, че "не може да се начуди на начина на мислена в ГЕРБ". 

В позиция на партията ВМРО възрази срещу противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите.

""Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка. Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи, които са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда", коментират още от ВМРО. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във