Банкеръ Weekly

Общество и политика

И ПЕНСИОНЕРЪТ СИТ, И КОАЛИЦИЯТА ЦЯЛА

Като че ли съм се хващал вече на това хоро, е мисълта, която изплува в ума на всеки днешен българин, свидетел на ентусиазма, с който поколения политици се нагърбваха със задачата да направят живота му песен, но все не успяваха да докарат верния тон. Факт е, че обещанията за достойни старини, спокойно майчинство и безгрижно детство вършат чудесна работа на избори, но някак все не успяват да се впишат сред приоритетите на поредното правителство.
Може би затова и тези дни електоратът не остана особено впечатлен от плановете на кабинета да похарчи 50% от бюджетния излишък на държавата за социални дейности. Идеята се роди в началото на изминалата седмица, но развълнува единствено коалиционните партньори. Прозрачно ясно е, че те вече са във вихъра на предизборното надлъгване, за да не изпуснат последния влак към следващия си мандат.
Съвсем логично в подобна ситуация управляващите партии прибягват до познатия
метод на развързаната кесия
Обяснението винаги е, че в нея се бърка за благото на хората и за тяхното достойно съществуване, при това напълно безкористно и без амбицията да се купува вотът им. Със същия мотив лично премиерът Сергей Станишев обяви във вторник (2 септември), че възрастните хора, социалнослабите, младите семейства и децата ще получат най-малко 210 млн. лв. от излишъка за собствените им нужди. Близо 840 хил. бедни и възрастни българи би трябвало да се почувстват по-заможни, щастливи и пълноценни, след като получат еднократна помощ от 100 лв. като компенсация за растящата инфлация. По стотачка ще грабнат и други 480 хил. пенсионери на минимална пенсия, които няма да получат допълнителни пари от преизчислението от 1 октомври. Истинското си богатство обаче ще натрупат към края на декември, когато правителството традиционно ще ги възнагради с още 100-150 лева. По същата логика без притеснение за бъдещето си (или поне за предстоящата зима) би трябвало да живеят и 360-те хил. домакинства на енергийни помощи, които се очаква да получат по-високата с 60% сума от 282 лева. Поне 4 хил. първокласници пък ще бъдат привилегировани да харчат на воля не по 120, а по цели 150 лв. еднократна помощ за екипировка и учебни помагала. Родителите им също ще могат да са по-ларж с допълнителните 30 лв., които ще получат на ръка.
Определена е и най-голямата награда в томболата, но за съжаление тя няма да бъде раздадена на случаен принцип и си има конкретен адресат. За абсолютно безплатна десетдневна почивка в някой от българските курорти още този месец ще се борят между три и пет хиляди пенсионери. Единственото изискване е да не са трудноподвижни и да не страдат от сериозни заболявания, за да не се налага държавата да прави допълнителни разходи за придружители и лекарства. Малцината, отговарящи на условията, ще получат невероятния шанс
да повдигнат самочувствието си
до това на останалите европейски пенсионери, които прекарват старините си спокойно, пътешествайки по света. С този мотив премиерът Станишев направо обра точките на опозицията, която разчиташе да свали правителството наесен с подписите на същия този електорат. А той вместо да щурмува Министерския съвет, ще се изтяга на шезлонги по плажа и ще разпуска със СПА процедури. От цялата работа ще спечели и туристическият бранш, чийто джоб изтънява с всяка изминала година. Държавните субсидии за почивката на пет хиляди пенсионери ще са напълно достатъчни, за да компенсират загубите на избрани туристически босове от отлива на чуждестранни туристи. Съвсем друг е въпросът дали властта не е открила перфектната схема, по която да финансира собствените си хотели с пари от излишъка, прикривайки се зад благородната кауза да дадем на бедните и пенсионерите?
Дали заради подобни опасения, или защото щедрите обещания са част от предизборната кампания на левицата, но единодушието в коалицията по въпроса как точно да се изхарчат излишните пари в бюджета сериозно куца. Противно на очакванията за конструктивен дебат по предложенията, депутати от ДПС и НДСВ открито обвиниха колегите си от БСП в безсрамни опити да купят избирателите и обявиха, че намерението им да пратят пенсионерите на почивка е нещо
гадно, подло и глупаво
Това не е грижа за възрастните хора, а раздаване на помощи и почивки по партиен признак, което е чисто комунистическо действие, ядосано обясни заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Основното опасение на царистите пък е, че планираното допълнително увеличение на пенсиите и заплатите догодина може излишно да надуе инфлацията и да дестабилизира икономиката в страната. Затова от НДСВ настояват 50% от излишъка да бъдат прехвърлени в Сребърния фонд за подпомагане на пенсионната система, а останалата половина да се разпредели за инфраструктурни проекти, здравеопазването, образованието, сигурността, армията и полицията.
Странното е, че прекалената щедрост на левицата не се нрави дори на бизнеса, който не пропусна да сподели критиките си на организираната във вторник среща с партийното й ръководство. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България недвусмислено обявиха, че не са съгласни бюджетният излишък да се дава за друго освен за създаването на Сребърния фонд и увеличаването на пенсиите. Макроикономисти споделиха опасенията на НДСВ и предупредиха, че харченето на пари на калпак ще предизвика инфлация, която до момента е била отчасти възпирана от строгата фискална политика. Пенсионерите са хора със слаби възможности за спестяване и може да се очаква, че основната част от парите, които им се отпуснат, ще отидат за потребление, а това предполага по-високо търсене и вдигане на цените, коментира Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. Подкрепи го и Лъчезар Богданов от Индъстри уоч, който пък се обяви против идеята излишъкът да помага на хора в трудоспособна възраст, които не желаят да работят. При наличието на толкова сериозен недостиг на кадри в страната изплащането на такива помощи за безработица е направо пагубно, добави и Божидар Данев от Българската стопанска камара.
Всички тези аргументи, които не са в полза на левицата, вероятно трудно ще я откажат от намерението
да си осигури следващ мандат
пък било то за сметка на данъкоплатците и бюджета. По предварителни данни целият пакет от обещания за реформи в социалната сфера, образованието и здравеопазването ще глътне минимум 1.5 млрд. лв. от излишъка. Но не в това е проблемът. Грешката е, че правителството влага парите не в еднократна инвестиция, а планира дългосрочни социални плащания, за които догодина може и да няма средства в бюджета си. Няма гаранции и че икономическата ситуация в бъдеще ще е достатъчно благоприятна, за да може държавата да поддържа солиден излишък. При това положение е напълно възможно поредните обещания за пълноценен живот и благоденствие също да потънат в небитието и да напомнят за себе си само от страниците на вестниците.
Парадоксът в случая е, че избирателите осъзнават цялата манипулация, на която ги подлагат партиите, но въпреки това продължават да се връзват на стария трик на левицата. Схемата е твърде успешна и това осъзнават дори коалиционните й партньори. И тъй като залогът е за още един мандат, нищо чудно той пак да бъде изтъргуван за сметка на излъганите надежди на избирателя.
Слава Аначкова

ОТЧЕТ
За последните три години безработните са намалели почти двойно - от 411 на 227 хил. души, средната заплата е скочила с 60.9% - от 317 на 510 лв., а минималната с 46.7% - от 150 на 220 лв., отчете дейността си от началото на мандата социалният министър Емилия Масларова. Най-голямата й гордост е, че ръстът на коефициента на заетост се е повишил с 7.7 пункта, а 85 хил. роми са се включили в програми на министерството. Хората на социално подпомагане пък са се стопили с 60% за сметка на получаващите добавки за социална интеграция, които са се увеличили със 70.5 на сто. Масларова се похвали още, че общата осигурителна тежест е паднала с 9 пункта, а средната пенсия е скочила с 75.2 на сто. Амбицията на ведомството й е през 2009 г. безработицата да бъде сведена до 5.5%, а минималните осигурителни прагове да скочат поне с 30 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във