Банкеръ Weekly

Общество и политика

И паметта на Апостола скара политиците

S 250 9fd75a31 a272 4548 b015 94d1d7584b56

Почитането на паметта на Васил Левски по случай 147-та годишнина от саможертвата му за българската свобода се превърна в поредната разделителна линия между управляващи, опозиция и управлявани. Очевидно непрестанните проблеми и скандали в държавата са изнервили до краен предел и партиите, и институциите, и обикновените граждани.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова оглавиха на 19 февруари възпоменателно шествие, което тръгна от сградата на "Дондуков" 2 и стигна до паметника на Апостола. Към него се присъединиха депутати от БСП, начело с Корнелия Нинова, представители на други партии като "Възраждане", както и обикновени граждани. При самия монумент в колоната се вляха и народни представители от ГЕРБ, заедно с председателката на парламентарната група Даниела Дариткова, кметът на София Йорданка Фандъкова, а също така и патриарх Неофит и митрополити, след проведената панихида в църквата "Св. София". По време на словото на Фандъкова част от присъстващите започнаха да я освиркват и да скандират

"Мафия", "Предатели" и "Оставка".

Когато взе думата, първото нещо, което Радев направи, бе да помоли хората да се въздържат от подобни викове на този ден и на това място.

Държавният глава обаче не пропусна случая, за да отправи и политически послания. "Свободата и достойнство нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. Днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона?", попита Радев.

Очаквано, ГЕРБ не му простиха за тези думи. Още на следващия ден от парламентарната трибуна Тома Биков в остра декларация обвини президента, че е поругал паметта на Левски.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, заяви Биков. Според него Радев е преминал граница ,"от която няма връщане назад". "Вместо да изпълнява задължението си на президент на всички българи, той прие да бъде

тартор на партийна агитка.

За парламентарната група на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паразитира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, продължи Биков.

Разностранният депутат на ГЕРБ призова всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Левски и да осъдят недостойното поведение, на което сме станали свидетели. Според него "вчера традицията паметта да бъде почетена със смирение и от всички, беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП заедно с полукриминални и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“. Нещо повече, на третата година от своето президентство Радев не бил в състояние да предложи нищо освен пошлост.

Всъщност тонът и опорните точки на декларацията на ГЕРБ ги зададе още вечерта на 19 февруари председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в свой пост във Фейсбук. Тя обвини Радев и неговата администрация, че са в основата на провокациите пред паметника на Левски.

От левицата не останаха длъжни.

"ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват. Вината не е в президента и в БСП, защото в държава, в която всеки ден има проблеми – екологични, здравословни, когато има проблеми с бъдещето на определени сектори, както и в сферата на енергетиката, хората негодуват", посочи заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация по повод обвиненията на Биков.

"Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и адекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството", подчерта Стойнев.

Заместник-председателят на лявата парламентарна група заяви, че не приема и обидите по адрес на участниците в шествието. По думите му е неприсъщо за народни представители и особено за политическа партия, която има амбицията да води тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. "Ето за това разделение и за тази омраза, която вие насаждате в българските граждани, ние говорим и искаме да преодолеем", посочи той.

Президентът отговори на нападките с едно изречение. "Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление".

Facebook logo
Бъдете с нас и във