Банкеръ Daily

Десислава Атанасова:

И ние можем да сме остри в нападките си, но това няма да доведе до нищо

Ние твърдим, че руската страна е агресор във войната с Украйна. Посланик Митрофанова няма място на първата сесия на 48-то НС. Да, в момента ние попадаме в юридически лабиринт, защото тя не е персона нон грата, но това е ценностен избор и е важно на коя страна ще застанем. Ние подкрепяме Украйна и осъждаме агресията на Русия спрямо мирни граждани. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред БНТ. 

„Руското посолство и посланикът на Русия трябва да разчете, че нейното отсъствие ще е по-добре за отношението между двете ни държави. Администрацията на парламента трябва да вземе решение, защото не са сформирани още парламентарните групи. България има последователна позиция за осъждане на руската агресия в Украйна“, допълни тя по повод възникналия скандал по-рано днес.

Във връзка с разговорите за бъдеща коалиция, Десислава Атанасова заяви:

„Избрахме разговорите за правителство да бъдат модерирани от доказали се личности, като Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Смятаме, че хора, които са се справяли с кризи могат да намерят път към диалога. Тези разговори все още не са започнали, това предстои след старта на 48-то НС“, обясни тя.

„Ние от ГЕРБ считаме, че личното и политическото его трябва да отстъпят малко назад. И ние можем да сме остри в нападките си, но това няма да доведе до нищо. За нас също е важно да намерим съмишленици по важните теми от ежедневието", заяви Атанасова.

"Ако намерим баланс в парламента на един по-късен етап може да се говори по политики. За нас също е важна борбата с корупцията и съдебната реформа, но искаме реални стъпки. Предизвикателствата пред България към момента са толкова много“, поясни тя.

Според нея, ГЕРБ нямат вина за разпада на предишното правителство. „Правителството на четворната коалиция се саморазпадна. ИТН и г-н Трифонов изтеглиха министрите си. Тяхната смяна не беше възможна, защото им липсваше мнозинство, за да го направят. Те имаха толкова много различия, че не се разбраха. Онова правителство потъна само. Най-редно бе опозицията да внесе вот на недоверие, след като правителството нямаше мнозинство“, припомни Атанасова.

„В ГЕРБ има много силно противоборство за това, че не бива да подкрепяме кабинет на "Продължаваме промяната", в същото време, че трябва да се направи всичко, за да има стабилно правителство и трябва да се водят разговори с всички политически сили. Трябва да се направят всички усилия, да се преглътне личното его, за да има стабилно правителство в България. Ние сме искрени и коректни към нашите политически опоненти. Или приемаме предизвикателствата да се борим заедно с кризите, или ще се наложи да обясним на нашите избиратели защо сме допуснали да отидем на нови избори“, предупреди Десислава Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във