Банкеръ Daily

Общество и политика

И някои театри си крият годините...

Да поиграем на гатанки - кой театър се заявява със следната „визитка“?

„Ние сме репертоарен театър с постоянна трупа от драматични и куклени актьори. Работим в един от средно големите областни градове на България (80 000 жители). Стремим се спектаклите ни да съчетават дълбоко смисленото със забавното, да избягваме крайностите както на примитивно-лековатото, така и на скучната дидактика. Освен на собствените си сцени играем представления в по-големи градове като София и Пловдив, и в по-малки селища в пазарджишка област и страната. Местоживеенето на по-голямата част от трупата е извън седалището на театъра (главно в София и Пловдив). Това налага много чести пътувания. Смятаме, че този свързан  с битови неудобства начин на живот и работа дава възможност да бъдем по-наблюдателни и чувствителни към проблемите на обществената действителност в страната ни.

Отговорът е - драматично-кукленият театър „Константин Величков“ в Пазарджик, който има две сцени – на едната се играят представления пред 470 души, а на другата – пред сто.

В Пазарджик театрална дейност се развива още от 1870 г., когато в читалище „Виделина” е изиграно първото представление „Многострадална Геновева”. В него участват Петър Бонев, Кочо Честименски и Константин Величков. По-късно Константин Величков поставя пиесите „Иванко” от Васил Друмев и „Разбойници” от Фридрих Шилер.

Следват буйни, млади години:


  • през 1893 г. представленията започват да се играят в павилион, доставен от Първото земеделско промишлено изложение, организирано през 1892-ра в Пловдив;

  • през 1904 г. читалището „Виделина“ се премества в нова сграда, в която има по-добри условия за театрална дейност, включително гримьорни;

  • през 1922 г. общината в Пазарджик започва да субсидира театрални представления, като изплаща заплати на ръководителите на трупата. От този момент нататък до 1937-а всички актьори биват назначени на постоянен щат, като се организират и квалификационни курсове. На сцената играят имена като Кръстьо Сарафов, Владимир Трендафилов, Елена Снежина, Теодорина Стойчева;

  • през 1942 г. театърът е закрит, но след 1945 г. отново се намират субсидии за жреците на Мелпомена;

  • за единадесет години – от 1948-а до 1958 г. театърът е обособен като общински, а от 1959 г. до 1963 г. представленията му се подготвят в два отдела – драматичен и музикален;

  • през 1963-а музикалният отдел е закрит, а театърът от общински става Държавен народен театър, като минава под „шапката“ на Министерството на просветата и културата. Само година по-късно обаче Министерският съвет го закрива с постановление. Минават пет години и през 1969-а театърът отново е възстановен. Тогава е открита нова театрална сграда, проектирана от архитект Стоян Хаджистоянов. Директор на театъра става актьорът Васил Спасов. В трупата са привлечени артисти като Катя Паскалева, Северина Тенева, Адриана Палюшева, Стефан Германов. Главен режисьор е Николай Поляков, който остава в спомените на прииждащата от всички краища на страната публика с постановките си „Хоро“ и „Чайка“.

Тъкмо 1969-а се смята за рождена за наричащия се днес Драматично-куклен театър „Константин Величков“. И тъй като тази година театърът отбелязва 50-годишен юбилей, заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора му Григор Антонов специална Грамота за творчески постижения и принос в развитието на българската култура и театър.

В чест на юбилея в навечерието на празника бе поставена пиесата „Албена“ от Йордан Йовков, под режисурата на Григор Антонов. Същата пиеса е била играна и преди петдесет години, когато режисьор е бил Крикор Азарян, а в ролята на Албена - Катя Паскалева.

Журналистически репортажи и критични материали за представлението могат да се прочетат в новоиздадения луксозен Летопис на театъра, посветен на 50-годишнината му и представен официално в празничната вечер.

В салона на театъра бе открита и изложба „Моменти от действието“ с непоказвани до този момент фотографии от постановки, играни през 70-е и 80-е години. На тях се виждат „звездите“ на театъра - актьорите Катя Паскалева, Илка Зафирова, Невена Коканова, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Милен Пенев, а също и режисьорите Леон Даниел и Крикор Азарян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във