Банкеръ Daily

Общество и политика

И манастира в Шипка получи 3 милиона лева

Премиерът Борисов и Старозагорският митрополит Киприан.

Предизборно 3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на Българската православна църква – Българска патриаршия. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние. 

„Това е грижата на всички тези, които един път в годината, на 3-ти март, се качват на Шипка, изговарят високопарните си слова, добре заучени и след това си заминават. Те се качват там, където целият народ като отиде, се чувства свободен, и говорят от името на народа. А манастирът виждате в какво положение е“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят напомни, че миналата година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията и  по нея вече се работи активно като е изградено 53-метрово скеле. „На храм-паметника Шипка, който е върху кръвта на загиналите хора за нашето Освобождение, камбанарията щеше да падне“, напомни министър-председателят.

„Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество“, отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски  кабинет. 

Борисов е горд, че отпуска пари за ремонти на църкви и манастири.

"Българските граждани могат да се гордеят с манастирите ни, чието възстановяване и обновяване не спира. За ремонта на Гигинския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски" осигурихме 700 000 лв., а от 2014 година досега сме превели над 120 млн. лв. на официално регистрираните вероизповедания в страната и чужбина", уточни наскоро той.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във