Банкеръ Weekly

Общество и политика

И Малта смени курса

Малта стана поредната европейска държава, в която кризата свали предсрочно правителството. Проведените на 9 март предсрочни парламентарни избори бяха спечелени от опозиционната Лейбъристка партия, чийто лидер е 39-годишният бивш журналист и бивш член на Европейския парламент Джоузеф Мускат. Победителите са получили 55% от гласовете - с 11% повече от предишните управляващи от Националистическата партия. Това е най-голямата разлика между класираните на първо и второ място поне от 1964-а, когато островът получи независимост от Великобритания. Така лейбъристите ще имат парламентарно мнозинство - с девет места над изискваните минимум 65.


Генералният секретар на Националистическата партия Пол Борг Оливие призна поражението пред държавната телевизия. В изборите са участвали 93.1% от имащите право на глас - малко под активността от 93.3% при предишния парламентарен вот през 2008-а. Малта традиционно е с най-активните избиратели на територията на ЕС.


Досегашното правителство на премиера Лорънс Гонзи си отиде, въпреки че успя да защити страната от кризата на дълга на еврозоната. Това стана под натиска на гражданското недоволство от растящите цени на енергията, непопулярната реформа на системата на публичния транспорт и корупционен скандал около доставките на нефт. Гонзи бе принуден да разпусне Камарата на представителите на 7 януари и да свика предсрочни парламентарни избори на 9 март, след като един от най-близките му сътрудници Франко Дебоно подкрепи през декември 2012-а опозицията и гласува против бюджета за 2013-а. В резултат той бе отхвърлен. Заради бюджетната несигурност международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс понижи на 16 януари с една стъпка - до ВВВ+ със стабилна перспектива, кредитната оценка на държавата.


Националистическата партия на Гонзи присъедини Малта към Европейския съюз през 2004-а, а през 2008-а я вкара в еврозоната. По време на управлението му той успя да задържи бюджетния дефицит под 3% от БВП. През миналата година бе отчетен 1.5% икономически растеж, безработицата достигна 6.5%, а публичният дълг се повиши до 73% от БВП - доста под средните за еврорегиона 93 процента.


Мускат, чиято Лейбъристка партия печели управлението за първи път от 1998-а насам, обеща ново начало, но потвърди решимостта си да продължи политиката на контрол върху правителствените разходи и на по-нататъшно намаление на дълга. В предизборната му програма са включени обещания за борба с корупцията, за намаление на цените на енергията и за понижение на данъчните ставки по доходите. В обръщение към привържениците си на 10 март Мускат подчерта, че ще защитава националните интереси на Малта и същевременно ще работи с европейските партньори за изграждане на стабилна Европа, която да защитава гражданите си от по-нататъшните ефекти на кризата, докарала бедност и конфликти на много места на континента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във