Банкеръ Daily

Общество и политика

И майката на Пеевски изплува от Досиетата "Пандора"

Името на Ирена Кръстева - майка на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, също присъства в Досиетата "Пандора", съобщи сайтът BIRD.BG, който е официален партньор на журналистическото разследване. 

Според публикуваната от журналиста Атанас Чобанов информация, Кръстева е станала собственик на две офшорни фирми от Британските вирджински острови през 2009 година. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собственик, а именно Кръстева, пише в публикацията.

Припомням, че от сайта на международния консорциум е видно, че двама политици и 174 компании, свързани с България, излизат в мащабното разследване за избягване на данъчно облагане чрез офшорни компании.

По-рано днес бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски бе призован на разпит в ДАНС. Около час  по-късно той напусна сградата, отказвайки коментар.

"Ще се показвам в публичното пространство, тепърва ще станат ясни нещата за много хора. Всичко съм обяснил вчера", заяви Пеевски, който вчера обяви в отворено писмо, че твърденията на журналистическото разследване не отговарят на истината.

"Ще имате възможност да ме питате, нека не се блъскаме. Не са ме хванали!", каза той на излизане.

От ДАНС не съобщиха дали Пеевски е поканен за нов разпит. 

Във вторник от агенцията обясниха, че проверяват постъпила информация за възможни финансови нарушения на български юридически и физически лица в офшорни зони. Проверката е във връзка с Досиетата "Пандора".

Facebook logo
Бъдете с нас и във