Банкеръ Daily

Румен Гълъбинов:

И локални фактори влияят за скока на цените на тока и на парното

"Надявам се да се променят достатъчно и нормативно така нещата, че да имаме конкурентно възлагане на дейностите. За нещата, които досега са се случили, думата ще имат компетентните органи. Ще бъде лошо, ако в сегашната ситуация се е действало законосъобразно. Тогава трябва да си направим изводите и да променим нещата час по-скоро". 

Коментарът пред БНР е на Румен Гълъбинов, финансист и икономист. 

Вчера служебният кабинет обяви, че през последните 2 години държавните фирми са възложили строителство без обществени поръчки за 8,7 млрд. лева на подизпълнители по така наречената процедура "ин хаус", която се прилага в много спешни и крайни случаи. 

Според финансиста локални фактори също са причина за поскъпването на цената на тока, на парното и топлата вода. 

"Те са свързани и със свободното договаряне на енергийния пазар за доставчици на електроенергия, което не убеди обществеността, че се прави по правилния начин", посочи той. 

По темата за пенсиите икономистът подчерта, че е необходимо преизчисляване на пенсиите, каквото не е правено от 2008 година. "Наложително е да се направи такова преизчисление. Надявам се, че с актуализацията на бюджета ще се внесе актуализацията поне на по-голямата част от пенсиите. С актуализацията на пенсиите ще се повдигне и темата за актуализацията на минималната работна заплата", обясни експертът. 

"Тригодишен план за въвеждане на еврото от сега напред много прилича на това, което са направили Балтийските държави - Литва, Латвия, Естония. При две от тях - през валутен борд. Ситуацията е сходна - валутният курс не се променя, но имаме основание за притеснение за инфлацията. През следващите години трябва да обърнем голямо внимание на инфлацията - тя да не се отклонява драстично от тази в еврозоната. Цените би следвало да се променят повече от 5% закръгляване. Ние сме във валутен борд и влизаме в друг валутен борд, какъвто е еврозоната, тоест, не носим валутен риск, който би повлиял на цените", допълни Гълъбинов. 

По думите му е реалистично да преминем към еврото с гратисен период на разплащане през 2024 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във